Blocarea roţilor maşinilor, menţinută de Consiliul Local Cluj-Napoca

Blocarea roţilor maşinilor, menţinută de Consiliul Local Cluj-Napoca
Forul local a decis ca modalitatea de sancţionare a celor ce parchează neregulamentar să fie păstrată, în ciuda unei plângeri prealabile ajunsă la consiliu.

Consilierii locali au decis ieri să-şi menţină conţinutul articolelor dintr-o hotărâre adoptată în 2009, care reglementează activitatea de blocare a autoturismelor oprite, staţionate şi parcate pe domeniul public sau privat. Forul local a primit o plângere prealabilă din  partea unei clujence care doreşte să atace în contencios administrativ hotărârea şi care se va bate în instanţă pentru ca în Cluj-Napoca Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) să nu mai aibă dreptul să blocheze roţile maşinilor.


Cristina Coblişan a formulat prin avocatul Ana-Maria Pop o plângere prealabilă şi a solicitat revocarea articolelor în cauză, apreciind că hotărârea CL stabileşte o procedură de imobilizare a vehiculelor pentru cu totul alte motive decât cele prevăzute de lege. Avocatul a declarat pentru ZIUA de CLUJ că în alte oraşe din ţară - Bucureşti sau Satu-Mare - s-au câştigat acţiuni similare în instanţă. Plângerea prealabilă a fost discutată la şedinţa Consiliului Local de ieri.


În momentul în care s-a adus în discuţie această solicitare, consilierul Steluţa Cătăniciu a atras atenţia executivului că prevederile legale la care face referire executivul primăriei când propune menţinerea Hotărârii de consiliu local (HCL) nr. 149/2009 privind unele măsuri referitoare la oprirea, staţionare şi parcare neregulamentară din municipiu au fost abrogate, motiv pentru care consilierii sunt puşi în situaţia de a-şi menţine o hotărâre nelegală. Aceasta a solicitat executivului primăriei în cadrul şedinţei să se precizeze temeiul legal care stă la baza menţinerii hotărârii, însă nu a primit un răspuns oficial şi a fost sfătuită să se adreseze în scris.

 

Mai mult, primarul Sorin Apostu a declarat în cadrul şedinţei că există actele care stau la baza menţinerii hotărârii, acesta arătându-i şi un document consilierului liberal. “Este aici şi vi-l punem la dispoziţie. Am dorit doar să vă menajăm”, a spus edilul. În final, consilierii locali au mers pe mâna primarului şi au votat menţinerea hotărârii privind unele măsuri referitoare la oprirea, staţionarea şi parcarea neregulamentară din municipiu. Hotărârea a fost adoptată cu trei abţineri şi un vot împotrivă (din partea PNL şi PSD).

Conform HCL nr. 149/2009, “constituie contravenţie oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor / autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca în alte locuri decât cele legal amenajate de către Primăria municipiului Cluj-Napoca după cum urmează: (...)oprirea, staţionarea vehiculelor / autovehiculelor pe trotuar; ocuparea abuzivă a locurilor de parcare cu abonament, contract de închiriere sau aflate în administrarea primăriei de către o altă persoană decât titularul contractului, abonamentului sau acordului emis de către Primăria municipiului Cluj-Napoca; circulaţia, oprirea şi staţionarea vehiculelor / autovehiculelor pe spaţiile verzi; oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor / autovehiculelor prin care se împiedică accesul la obiective de interes public (puncte gospodăreşti, centrale termice, alei, parcuri, locuri de joacă etc.)”. Acestea se sancţionează cu amendă de la 200 la 400 de lei. Conform hotărârii, “alături de sancţiunea principală a amenzii contravenţionale, se pot aplica una sau mai multe sancţiuni complementare: blocarea roţilor vehiculelor / autovehiculelor, ridicarea / mutarea pe un alt amplasament al vehiculelor / autovehiculelor etc.

 
200 de lei

 este amenda minimă pentru parcare în alte locuri decât cele stabilite de municipalitate. Aceasta poate fi însoţită de măsuri suplimentare, cum ar fi ridicarea maşinii ori blocarea roţilor.

Comenteaza