Blocurile dintre case din Mănăştur învrăjbesc vecinii

Blocurile dintre case din Mănăştur învrăjbesc vecinii
După ce s-au trezit cu un bloc lângă casa parter din cartierul Mănăştur, vecinii nu mai cred în urbanismul de bună credinţă. Ei cer ca legea să se aplice tuturor “la milimetru”, având în vedere că acum un alt proprietar vrea să-şi realizeze o mansardă.

O extindere a unei locuinţe propusă de un beneficiar primar pe strada Laterală nr. 16 a nemulţumit vecinii. Aceştia au reproşat Cmisiei de Urbanism a primăriei că cer respectarea legii preferenţial şi că şi-au pregătit avocatul pentru a intenta proces, în cazul în care administraţia va autoriza edificarea respectivei construcţii.

Proiectul de reamenajare a locuinţei de pe strada Laterală nr. 16 a mai fost discutat şi anul trecut la şedinele Comisie Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU), fiind iniţial fiind avizat, însă la contestarea acestuia de către vecinii de pe latura sudică, documentaţia a fost întoarsă din drum. Direcţia de Urbanism a primărie a cerut arhitectului care s-a ocupat de proiect, Cristian Rus, să recalculeze indicii urbanistici pentru ocuparea parcelei.

Terenul pe care arhitectul propunea o nouă abordare avea iniţial 694 de metri pătraţi şi pe aceasta existau două construcţii - un imobil cu parter şi două etaje plus un pod (în prezent amenajat şi vândut ca apartament) şi o casă parter. În 2008 terenul a fost dezmembrat: blocul a rămas cu o suprafaţă de 137 mp şi casa a rămas pe o parcelă de 577 mp.

"Eu am calculat indicii, aşa cum mi-a cerut primăria. Vorbesc de Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT). Însă este aberant să iau în calcul construcţia ilegală care există pe parcela iniţială, blocul, la calcularea CUT-ului. Noi ne încadrăm la anxa II din legea 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, ce rămâne dintr-o parcelă trebuia luat în calcul. Problema vecinilor este de fapt alta. Ei au o problemă cu blocul care a apărut iniţial şi acum acesta are autorizaţia de construire anulată. Acum vorbim de două parcele, cu proprietari distincţi iar domnul Miclăuş (Viorel - beneficiarul) vrea să-şi extindă şi să-şi mansardeze casa. Blocul de două etaje din mijlocul parcelei n-are legătură cu noi. Pe vecini, de fapt, îi deranjează acest bloc şi maşinile locatarilor parcate în faţa casei lor", a explicat Rus la şedinţa CTATU din 17 aprilie.
Vecinii de pe limita sudică a construcţiei propuse pe strada Laterală nr.16 spun că extinderea legală pe care o poate face beneficiarul este la 105 mp şi nu la 132 de mp cât se prezintă prin proiect, mai ales că respective casă de cărămidă (pentru care se doreşte mansardare şi extindere) este doar la 60 de cm de proprietatea lor. "Primăria a mai autorizat un proiect în această zonă, construcţia propusă fiind din gard în gard. În ceea ce priveşte acest proiect, ne-am adresat instanţei şi cu ajutorul prefecturii am reuşit să anulăm această autorizaţie de construire pentru că proiectul nu respecta legea. Acum, cu acest nou proiect se încearcă acelaşi lucru. Vecinul nu a venit nici măcar o dată la noi să ne arate ce vrea să facă. Am avut probleme şi în trecut, iar acum ne trezim în aceeaşi situaţie. Eu vreau să las moştenire casa copiilor mei", a adăugat Monica Neamţ, fiinca celor care locuiesc pe stada Laterală. "Chiar dacă terenul a fost dezmembrat dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului iniţial, adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale noii construcţii. Astfel, la calculul indicatorilor trebuie luată în calcul suprafaţa iniţială a terenului de 694 mp şi a tuturor construcţiilor existente (blocul parter şi două etaje şi pod), inclusiv a podului, care are o suprafaţă utilă de 108 mp. Acest pod este ilegal, nu apare în proiectul autorizat dar se va ajunge să se locuiască în el", a mai spus Neamţ.

În schimb, beneficiarul ,Viorel Miclăuş, spune că el îşi scurtează casa cu 4 metri şi că mansarda se va realize cu un acoperiş asimetric înspre proprietatea sa. "Eu nu pot să rezolv celelalte probleme din zonă. Eu sunt obligat să-mi asigur un loc de parcare în curte şi unul pentru vizitatori. În curtea mea oricum încap cinci maşini", a adăugat acesta.

Arhitecţii din CTATU au apreciat că extinderea şi mansardarea propusă de Cristian Rus pentru beneficiarul său este rezonabilă. Arhitectul Şerban Ţigănaş a sugerat părţilor un compromis, având în vedere că vecinii sunt convinşi că noua construcţie le-ar afecta calitatea locuirii. El a propus chiar ca să se realizeze o machetă a proiectului pentru ca vecinii să se lămurească că nu se va mai realiza în zonă un alt bloc. "Este o realitate că blocul din mijlocul parcelei n-ar fi trebui să apară. Ceea ce presupun că vă aduce neplăceri este că va scădea calitatea locuirii. Consider că n-aţi avut suficiente informaţii şi cred că o machetă ar ajuta", a sugerat Ţigănaş.

În schimb, vecinii au cerut primarul Emil Boc, în calitate de conducător al Comisiei de Urbanism să ceară beneficiarul respectarea legii. "Noi ne-am pregătit avocatul şi cum am reuşit o dată să demostrăm că s-a încălcat legea, o vom face şi în cazul acestui proiect, unde nu se repectă legea", a mai declarat Neamţ.

Primarul Emil Boc a declarat că CTATU va delibera în cadrul unei şedinţe interne asupra cazului şi că va ţine cont de toate argumentele prezentate, de beneficiar dar şi de vecini.

 

Comenteaza