Boc a dezvăluit motivele rezilierii contractului cu proiectantul lucărilor de pe Kogălniceanu: '' Constructor avem, el doar a fost ținut în șah"

Boc a dezvăluit motivele rezilierii contractului cu proiectantul lucărilor de pe Kogălniceanu: '' Constructor avem, el doar a fost ținut în șah"

Primarul Emil Boc a vorbit despre rezilierea contractului de asistență tehnică pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu și a celor adiacente. 

"Am fost obligați să reziliem contractul cu proiectantul lucării. De ce? Pentru că acest proiect, realizat în urma unui concurs de soluții, a fost analizat pe mai multe paliere de către opinia publică: soclul de la grupul statuar Școala Ardeleană - proiectantul nu a prevăzut soclu, în urma dezbaterilor cu cetățenii și a deciziei primăriei s-a decis reamplasarea soculului, apoi copacii de pe Univerisății - proiectantul dorea să fie relocați, am făcut dezbateri publice aproape o lună de zile, am cântărit, și cu excepția a doi copaci am decis ca aceștia să fie păstrați și trei, bustul lui Emil Racoviță - proiectantul dorea să fie eliminat complet, punct de vedere pe care nu l-am împărtășit, apoi a zis să fie pus lăturalnic, nu am acceptat.

În rest, lucările sunt de calitate, dar arhitectul nu a dorit să se conformeze acestor solicitări pe care primăria, în urma dezbaterilor publice, le-a făcut. Și pentru că trecuseră vreo 2 luni de la avizul Comisiei de Monumente, care a avizat punerea soclului (...) pur și simplu nu a dorit. Ne-am văzut obligați, pe temei legal, și din dorința clujenilor pentru că cetățenii sunt importanți în oraș nu arhitectul, să reziliem contractul. Am obținut un nou aviz de la Comisia de Monumente cu alt proiectant, care să se ralizeze la aceste cerințe.

Nu a fost reziliat contractul de realizare a proiectului, constructorul este din Târgu Mureș, care așteaptă doar directivele proiectantului, care să îi spună cum să facă cu soclu, etc. Constructor avem, el doar a fost ținut în șah de către proiectant, încă din iunie. Am reziliat partea de asistență tehnică pentru viitor. Nu există risc de pierdere a banilor europeni, suntem în grafic", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractului de asistență tehnică cu firma Mossfern încheiat în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.

Noua firmă care se ocupă de asistență tehnică este S.C. MADEBY SRL S.R.L din Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de 80.000 lei, adică puțin peste 16.000 euro, fonduri comunitare. Firma a primit locul II în cadrul concursului pentru realizarea intrărilor din oraș din 2015. Unul dintre arhitecții firmei, Nicu Ștefănuți a fost implicat în proiectul celui mai reușit parking public din oraș, cel din Mănăștur, de pe strada Mogoșoaia.

Ce prevede contractul de 10 milioane euro

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă. 

Descrierea obiectivului de investiții:

- se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată
- tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”
- vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect
- vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL în colaborare cu RADP Cluj-Napoca. 

Comenteaza