Boc: Am cerut ca Autostrada Transilvania să fie prioritate naţională, nu Cenuşăreasa infrastructurii

Boc: Am cerut ca Autostrada Transilvania să fie prioritate naţională, nu Cenuşăreasa infrastructurii
Fostul premier Emil Boc a declarat, vineri, că i-a cerut ministrului Dan Şova ca Autostrada Transilvania să fie considerată în continuare o prioritate naţională, nu să fie transformată într-o Cenuşăreasă a proiectelor de infrastructură din România.

Emil Boc a declarat, vineri, după întâlnirea de la Prefectura Cluj pe tema Autostrăzii Transilvania, la care a participat şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, că a solicitat şi găsirea unei soluţii mixte de finanţare pentru acest proiect.

"Am cerut ca Autostrada Transilvania să fie considerată, în continuare, prioritate naţională, cel puţin cât a fost şi în perioada cât am guvernat şi să nu fie transformată într-o Cenuşăreasă a proiectelor de infrastructură din România. Am mai cerut să găsim o soluţie mixtă de finanţare, buget naţional, fonduri europene şi parteneriat public - privat sau concesiune pentru continuarea autostrăzii. Am solicitat ca prioritare să fie considerate aceste tronsoane de autostradă, nu să fie începute alte proiecte de autostradă, cum ar fi Târgu Mureş - Iaşi, până nu se termină cele pe care le ai în lucru în momentul de faţă", a spus Boc.

Potrivit acestuia, din cele patru miliarde de euro din bugetul 2014 - 2020 dedicat Programului Operaţional Transporturi şi care revin României ar trebui alocată o sumă şi pentru Autostrada Transilvania.

"În noiembrie 2011, când ministrul Anca Boagiu a reziliat şase din cele opt tronsoane din autostradă, a deschis calea finanţării autostrăzii prin fonduri europene. Am înţeles că acum ar fi nişte complicaţii, dar există şi soluţia fondurilor transfrontaliere, care sunt tot europene. Ministrul Şova a spus că e aproape imposibil, dar dacă este aproape, înseamnă că ceva este posibil, şi am cerut ca din toate resursele pe care le are să aloce şi pentru Autostrada Transilvania din fonduri europene", a spus Boc, susţinând că proiectul Autostrăzii Transilvania nu trebuie pus la sertar.

"Faptul că ministrul Şova s-a aflat la Cluj este o dovadă a faptului că nu încearcă să îl închidă cu cheia şi, sperăm ca după această întâlnire, proiectul să nu fie închis cu cheia într-un sertar, ci să fie pus pe masa Guvernului, printre priorităţile 2014 - 2020", a subliniat fostul premier.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că Autostrada Transilvania poate fi realizată doar prin concesiune, fiind exclusă o finanţare din fonduri europene.

Ministrul Şova a mai spus, la finalulul unei întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor judeţene din mai multe judeţe din Transilvania, că în proiectul Autostrăzii Transilvania ar putea fi implicate financiar şi autorităţile locale - consilii judeţene şi primării de municipii, urmând să se analizeze sub ce formă va fi această contribuţie.

Contractul cu Bechtel pentrul construirea Autostrăzii Transilvania a fost reziliat la finele lunii mai, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.

 

Etichete
Comenteaza