Boc, avocatul celor 27 de aleşi din Consiliul Local

Boc, avocatul celor 27 de aleşi din Consiliul Local
Primarul urmază să primească un mandat general de reprezentare a Consiliului Local în litigiile de pe rolul instanţelor de judecată. Aceasta deoarece administrastraţia pierde procese pe lipsa calităţii de reprezentant a primarului pentru Consiliul Local.


Consilierii locali vor dezbate la şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat primarului, în prezent Emil Boc, pentru a-i reprezenta în procesele pe rol. Este vorba despre o măsură de precauţie pe care adminitraţia doreşte să şi-o ia explică jurişti din forul deliberativ, mai ales că urmează procesul prin care partenerul primăriei din proiectul imobiliar Lomb solicită daune de la bugetul local de 21 de milioane de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliul Local (CL) de joi, primarul îl va reprezenta în litigiile de pe rolul intanţelor, în procese prezente şi viitoare în care forul deliberativ este parte. Mandatul general care se va acorda primarului presupune că acesta va semna toate actele procedurale care se vor emite în numele şi pe seama CL, dar şi actele judecăţii - inclusiv formulare de cereri de chemare în judecată, căi de atac ordinare şi extraordinare, acte de renunţare la judecată, tranzacţii, executări silite, etc, dar şi îi acordă dreptul să desemneze o persoană calificată din cadrul departamentului juridic al primăriei pentru a se prezenta în faţa instanţelor, în procesele CL.

Primarul Emil Boc a declarat pentru ZIUA de CLUJ că proiectul de hotărâre care se va discuta la şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca de marţi este necesar pentru a se evita situaţiile de a cere mandat pentru fiecare proces în parte. "Detalii suplimentare la conferinţa de presă de miercuri", a completat edilul.

Cu toate aceste, proiectul de hotărâre este însoţit de o sentinţă judecătoarească prin care CL a pierdut un proces cu o societatea cu care avea un contract de închirie din 2008 pentru un spaţiu din proprietatea municipiului pe lipsa de capacitate şi calitate procesuală activă a Consiliului Local şi excepţia calităţii de reprezentant a primaurlui pentru forului local. Acţiunea a fost câştigată de şeful baroului Cluj, Stanca Gidro care a reprezentat firma respectivă. Aceasta deoarece instanţa a considerat că CL nu are competenţă de a încheia acte în numele municipiului şi că CL nu poate fi reprezentat de drept de către primar, fără un madat, având în vedere că forul local desemnează un preşedinte de şedinţă care semnează hotărârile pe care le ia.

Primarul Emil Boc a evitat să menţioneze dacă mandatul are legătură cu unul dintre cele mai importante procese pe care CL le are de instrumentat în instanţă - două acţiuni generate de parteneriatul încheiat acum cinci ani cu societatea Impact Developer&Contractor pentru realizarea unui cartier de locuinţe pe Dealul Lomb. Prin aceste acţiuni, partenerul primăriei solicită daune de peste 21 de milioane de lei, pretenţiile financiare reprezentând cheltuieli efectuate de societate în baza asocierii cu forul local clujean pentru realizarea unui cartier de locuinţe pe Dealul Lomb, proiect abandonat între timp. În ambele procese, Impact a făcut cereri de strămutare. Unul dintre procese, cel în care Impact cere despăgubiri, a fost strămutat la Argeş şi are termen pe fond în 18 septembrie.

Fostul primar interimar, Radu Moisin a refuzat să se ocupe de procesul cu societatea Impact, după ce a fost somat public în cadrul unor şedinţe ale CL (în care consilierii locali au decis să fie reprezentaţi în litigiu de o firmă de avocatură) să reprezinte interesele acestui for în faţa instanţelor de judecată, având în vedere pregătirea sa juridică. El motiva că nu are timp să se pregătească în acest proces, având în vedre că primăria are foarte multe litigii.

În prezent lider al consilierilor locali PDL, Moisin a declarat că mandatul se acordă ca un fel de măsură de precauţie pentru a nu se pierde procese pe excepţii. "Conform legii 215 a administraţiei publice locale, Consiliul Local e reprezentat de primar. Nu reţin dacă în ultimii ani s-au pierdut procese pe excepţii privind calitatea de reprezentare a primarului pentru CL. Sunt mii de procese pe care primăria le are. Existau când eram primar 3.000 de cauze, per total. Nu cred că proiectul are legătură expresă cu procesul prin care Impact cere daune de la bugetul local", a menţionat Moisin.

Boc declara recent că municipalitatea va continua să se apere în litigiile cu partenerul din cel de-al doilea proiect imobiliar plănuit la Cluj-Napoca, dar eşuat, cartierul de locuinţe de pe Dealul Lomb. Edilul a declarat că munici-palitatea respinge pretenţiile firmei şi consideră terenul de 247 de hectare de pe Dealul Lomb, liber de sarcini. În schimb, unul dintre viceliderii grupului USL din Consiliul Local, Steluţa Cătăniciu din partea PNL atrăgea atenţia încă de anul trecut că primăria ar putea pierde litigiu cu Impact tocmai pe astfel de excepţii - faptul că CL nu avea competenţă să încheie contractul de asociere cu Impact în numele municipiului care deţinea terenul prins în acest parteneriat.

 

 

Comenteaza