Boc, despre Cloudul Regional IT la Beclean: "Punem pantofar șef la IT. Nu ne putem bate jos de banii UE"

Boc, despre Cloudul Regional IT la Beclean: "Punem pantofar șef la IT. Nu ne putem bate jos de banii UE"

Primarul Clujului, Emil Boc, care este memebru al Consiliului de Dezvoltare Regională, este supărat pe decizia de construire a unui Cloud Regional IT la Beclean.

"Nu o susțin, e ilogică și lipsită de claritate. Eu cred că trebuie să ne întâlnim oficial în Consiliul de Dezvoltare Regională, cu ministrul la masă, unde cu argumente, cu lucrul pe masă, să bifăm locațiile care s-au propus pentru ofertă și specialiștii să aleagă. Nu ne putem permite să ne batem jos de banii europeni. Fiecare să luăm bani pe ceea ce ne pricepem. Când ai Silicon Valley al Europei la Cluj, te duci la Beclean pe Someș. Să lăsăm pe fiecare să fie bun la ce este, cizmarul la pantofi, croitorul la haine, etc. Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios. E o decizie care trebuie corectată, cu calm și argumente", a spus Boc, la ZIUA LIVE. 

Amintim că, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunța, în urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu reprezentanții Regiunii Nord-Vest, construirea unui Cloud Regional. Se pare că acesta va fi edificat în orășelul Beclean din Bistrița-Năsăud, și nu în Cluj, care este un important centru IT și mai avea și clădirea pregătită pentru o asemenea investiție.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că va contesta decizia, deoarece este frustrant ca județul Cluj să piardă un astfel de proiect doar pe motiv că are deja prea multe: 

„În urmă cu câteva zile a fost organizată o ședință a Regiunii Nord-Vest pentru a se decide înființarea în regiune a unui cloud de IT. Și pe principiul că Clujul are prea multe și a luat tot s-a decis, cel puțin provizoriu, ca acesta să fie dus pe la Bistrița-Năsăud, Beclean. Vă dați seama câți IT-iști au domnii de acolo și ce institut se va face acolo, câtă vreme se știe că toți tinerii din Transilvania vin la Cluj la facultate, că aici doresc să lucreze și că aici avem un hub de IT. Aveam și clădire potrivită deja să-i dăm drumul. Pe principiul că Clujul a luat destul s-au coalizat toți împotriva Clujului și au spus trebuie să-l ducem în altă parte. Este chiar ridicol de-a dreptul. N-au găsit altă locație decât un sătuc din Bistrița. Despre asta vorbim, orășelul acela este un sătuc. Vă dați seama dacă la modul acesta se gândește. Sigur, eu voi ataca și contesta toate aceste decizii". 

Clujul a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment.

Potrivit unui document al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Clould-ul Regional ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune. Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

Comenteaza