Boc, despre licitațiile anulate la centură: ''Experții vin marți cu soluții. USR nu mai este partidul constructiv pe care credeam că îl am în Cluj''/ Drulă: ''E nervos pentru că este complet incapabil''

Boc, despre licitațiile anulate la centură: ''Experții vin marți cu soluții. USR nu mai este partidul constructiv pe care credeam că îl am în Cluj''/ Drulă: ''E nervos pentru că este complet incapabil''

Primariul Emil Boc reiterează că proiectul centurii metropolitane nu este în pericol, după anularea licitațiilor pentru tronsoanele 2 și 3 pentru care nicio firma nu a depus oferte.

''Nu avem niciun risc de pierde a banilor pentru acest proiect. Centura metropolitană este un proiect amplu, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Primul tronson, care deservește Spitalul Regional de Urgență Cluj, este în licitație, 6 firme au depus oferte, iar în iunie vom avea un câștigător.

Marea surpriză a fost faptul că, pentru tronsoanele 2 și 3, nicio firmă nu a depus oferte. Primăria Cluj a făcut totul ca la carte, proiectul e de cea mai înaltă calitate. Vom face o reconfigurare de traseu, va fi o întârziere de câteva luni, dar problema se va rezolva. Experții vor evalua punct cu punct această problema și ne-au cerut că și termen până săptămâna viitoare, marți, că să pute lua dpa aceea o decizie și să mergem mai departe. Identificăm potentialelel cauze posibile, fiindcă nimeni nu ne-a evidențiat nimic.

Așa-zisul „dezastru” al licitației este o mare gogoșerie a partidului-ghiocel USR. Pentru mine, USR nu mai este partidul constructiv pe care credeam că îl am în Cluj, e mai rău ca vechile partide. Așteptam acum să se implice și să vină cu soluții”, a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local.

Scandalul dintre primarul din Cluj-Napoca şi consilierii USR a pornit de la anularea licitaţiilor pentru centura metropolitană. USR l-a acuzat de incompetenţă pe Emil Boc, care a reacţiomat dur. MAI MULTE DETALII AICI!

Drulă: ''Domnul Boc este foarte nervos pentru că este complet incapabil să implementeze cele două proiecte mari ale Clujului''

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat, după atacul primarului Emil Boc la adresa formaţiunii, apreciind că nervozitatea acestuia vine din faptul că ”este complet incapabil să implementeze cele două proiecte mari ale Clujului, adică metroul şi centura metropolitană”.

”Domnul Boc este foarte nervos pentru că este complet incapabil să implementeze cele două proiecte mari ale Clujului, adică metroul şi centura metropolitană. Sunt două proiecte care sunt fix în mâna dumnealui, conduce licitaţiile, a organizat studiul de fezabilitate, l-a derulat. A avut o licitaţie lansată acum pentru centura metropolitană la care nu a avut nicio ofertă depusă. Este un semnal că lucurile au fost făcute prost în studiul de fezabilitate derulat chiar de primăria dumnealui”, a transmis Drulă.

Fostul ministru al Transporturilor arată că ambele proiecte sunt finanţate din fonduri europene.

”Centura metropolitană este finanţată prin Proiectul Operaţional Transport, program care merge cu extensie până în 2030, tocmai pentru a avea o şansă să se realizeze, deoarece, dacă ar fi fost în PNRR, ar fi avut ca termen limită de finalizare anul 2026”, a transmis USR.

Potrivit lui Drulă, scoaterea centurii metropolitane din PNRR a fost decizia bună: ”Nu are contract semnat de execuţie nici în 2023, deja încep în 2024. Şi e un proiect complex, acolo durează cel puţin 3-4 ani construcţia. Deci, prin includerea în Programul Operaţional Transport, chiar are o şansă să nu piardă finanţarea. Şi sunt tot fonduri nerambursabile, tot fonduri europene, numai că pe alt program”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a transmis, că USR ”a depăşit orice limită a bunului simţ”.

”Îl ştiţi bine pe Emil Boc şi rareori îl auziţi vorbind în termeni critici în spaţiul public - este un om cumpătat şi mereu constructiv. De data aceasta, însă, USR a depăşit orice limită a bunului simţ. Partidul scandalagiu de serviciu, USR, încearcă blocarea proiectelor mari de infrastructură din Cluj”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Ionuţ Stroe.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor afirmă că, de la Emil Boc, unul dintre cei mai performanţi primari din ţară, care a făcut din Cluj-Napoca un adevărat oraş european, USR nu are decât de ascultat şi de luat notiţe. ”Bineînţeles, asta dacă îşi doresc vreodată să înveţe să administreze performant orice în ţara asta, fapt de care mă îndoiesc că va mai fi posibil cu scorul dânşilor sub 8% şi cu dezastrele pe care puţinii lor primarii lor le fac în alte oraşe sau în Bucureşti”k, a main transmis purtătorul de cuvânt al liberalilor. Ionuţ Stroe afirmă că USR nu se poate lăuda cu niciun proiect dus la bun sfârşit.

Licitațiile pentru tronsoanele 2 și 3 ale Centurii Metropolitane, două contracte evaluate la peste 2,1 miliarde, respectiv peste 1,3 miliarde de lei au fost anulate, în 12 mai, termenul limită pentru depunerea ofertelor. Motivul? Nici o firmă nu a depus ofertă în cadrul ambelor proceduri.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este o investiție estimată la 920 de milioane de euro, asumată prin Hotărâre de Guvern că va fi realizată în 2 etape. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35” va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Comenteaza