Boc, despre Sopor: "Acest oraș nu este al profitului. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin"

Boc, despre Sopor: "Acest oraș nu este al profitului. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin"

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

„Clujul are o strategie care vizează realizarea unui oraș sănătos, cu o calitate a vieții ridicată, un oraș în care să-ți placă să trăiești, să muncești, să te distrezi, să te simți bine, un oraș din care să nu mai pleci, un oraș în care să vii. Acest lucru a fost confirmat recent de două analize, una a Băncii Mondiale și cea de-a doua a Comisiei Europene, care plasează Clujul pe primul loc în România și deja ca un oraș de referință în Uniunea Europeană în materie de calitate a vieții. Cu alte cuvinte suntem pe drumul corect, departe însă de a avea ceea ce clujenii își doresc pe deplin. De aceea, acest cartier, Sopor, care este de dimensiunea Mănășturului, este extrem de important, este un oraș în oraș și nu are voie să facă niciun pas înapoi în ceea ce privește rigorile de calitate a vieții existente în Uniunea Europeană. Noi nu ne comparăm cu orașe din România; ținta noastră este să ne comparăm cu orașe din Uniunea Europeană. Reamintesc faptul că am ajuns recent în finala pentru titlul de Capitala Europeană a Inovării, ne-am clasat printre primele 6 orașe din Europa. Clujul are ceva ce nu are nimeni în România: resursa umană extrem de profesionistă, inteligentă, capabilă să ofere cele mai bune soluții, iar noi ca administrație suntem deschiși la soluțiile propuse. Vreau să îi asigur pe proprietarii din zona noului cartier că vom avea un dialog decent, în interes mutual, public și privat astfel încât să fim împreună mândri de ceea ce realizăm. Acest oraș nu este al profitului, ci un oraș unde publicul trebuie să meargă mână în mână cu privatul. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin și în baza căreia îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria. Avem nevoie de spații de locuire decente, dar nu vom coborî standardele”, a explicat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.

Reamintim faptul că acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare. Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.

Comenteaza