Primarul, enervat de subiectul lipsei parcărilor: "La Polivalentă și la stadion sunt goale". Nu-i iartă pe studenți: "Mașina trebuie să plece în localitatea de unde tu provii"

Primarul, enervat de subiectul lipsei parcărilor: "La Polivalentă și la stadion sunt goale". Nu-i iartă pe studenți: "Mașina trebuie să plece în localitatea de unde tu provii"
Axa est-vest a municipiului Cluj-Napoca, sufocată la orele de vârf | Foto: Info Trafic Jud. Cluj

Traficul aglomerat și lipsa locurilor de parcare sunt cele mai pregnante probleme ale Clujului, însă reprezentanții municipalității spun că o parte de vină o au cetățenii: există parking-uri care stau goale, deorece clujenii vor să meargă cu mașina "până în magazin". O altă categorie vizată sunt studenții, care împânzesc trotuarele cu mașini ce rămân nemișcate cu săptămânile.

„Atât timp mergi la Sala Polivalentă și la Cluj Arena și sunt 700 de locuri, două treimi goale, să nu-mi spuneți că nu sunt locuri de parcare în Cluj! Eu vin dimineața, pe V. Babeș, pe jos, și văd graficul parcărilor din Cluj. Uitați-vă, toate au capacitatea de două treimi goală!

Acum, fraților, nu poți pune în fiecare loc central câte un parking, asta e capacitatea limitată a Clujului. Avem încă locuri alternative pentru cei care doresc să-și parcheze mașina în condiții legale. Evident, fiecare vrea să-și pună mașina în fața magazinului, să meargă să bea o cafea și să se uite pe terasă, dar nu mai merge așa!”, a declarat Emil Boc la ZIUA LIVE.

Edilul nu i-a iertat nici pe studenții din alte județe care vin cu mașinile la Cluj și le “uită” parcate cu săptămânile pe trotuarele din jurul campusurilor universitare, obstrucționând vizibilitatea. Acestora le aduce aminte că, din primăvară, au 120 de călătorii gratuite pe toate mijloacele de transport în comun.

„Pentru studenți, în mod special, am elaborat o politică nouă de transport public, tocmai pentru a-i încuraja să folosească transportul în comun. Nu le putem interzice să folosească mașina, dar nici să facă praf toate străzile din preajma căminelor studențești cu mașini care vin și stau 95-96% din timpul zilei în parcare și care obturează traficul, creează o aglomerație de nedescris.

De la 1 martie am flexibilizat gratuitățile pe care clujenii, din bani publici, le plătesc pentru studenți ca ei să aibă 120 de călătorii gratuite pe lună, pe orice linie. O călătorie durează o oră, și poate pleca oriunde în oraș.

Atunci evident pot să-i spun studentului: de acord când vii în sesiune sau pleci în vacanță sau când vii la începutul anului universitar, e normal să vii cu mașina, să-ți aduci lucrurile. Dar după aceea mașina trebuie să plece în localitatea de unde tu provii, pentru că orașul îți pune la dispoziție aceste modalități alternative”, a explicat Boc.

Primăria intenționează să modifice, de la 1 martie, abonamentele subvenționate pe două linii de transport în comun acordate studenților. Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, abonamentul pe două linii de transport în comun va fi înlocuit cu unul care include 120 de călătorii pe lună, indiferent de linia utilizată. 

O călătorie ar urma să fie valabilă o oră de la validare, indiferent de numărul mijloacelor de transport utilizate între prima și ultima validare. Călătoriile rămase neutilizate la finalul lunii nu vor fi reportate în luna următoare.

Pentru a putea beneficia de noile abonamente, ei vor trebui să prezinte carnetul de student, adeverința vizată la zi şi unul din cele șase carduri speciale: StudCard, ISIC Student, Euro> 26 Student, Omnipass, A Card/ A Kártya și City Card Student. Aceste carduri se eliberează gratuit, oferindu-le și alte facilități.

Comenteaza