Boc îl somează pe Goschy să elibereze Cetăţuia

Boc îl somează pe Goschy să elibereze Cetăţuia
Emil Boc se va întâlni cu proprietarul hotelului Belvedere, Josef Goschy, pentru a lămuri situaţia juridică a terenului. Compania de turism deţine jumătate din zonă.

Un parteneriat între municipalitatea clujeană şi proprietarul terenului de pe Dealul Cetăţuii ar fi o soluţie pentru salvarea acestui obiectiv, a arătat Szabolcs Guttmann, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Transilvania (OART). Primarul Emil Boc vrea să ajungă la o înţelegere cu conducerea Unita Turism Holding (UTH).

Arhitecţii au făcut un pas important prin crearea unei şcoli de vară care să genereze o serie de propuneri şi de teme pentru reamenajarea şi punerea în valoare a unor zone de referinţă ale Clujului. Obiectivul vizat în acest an a fost Dealul Cetăţuii. Guttmann spune că va fi sarcina municipalităţii să genereze un concurs de idei care să-i atragă pe specialiştii în domeniu, în vederea alegerii unei soluţii care să pună în valoare zona. Totuşi, orice demers va fi de prisos dacă administraţia locală nu ajunge la un consens cu UTH. Primarul Emil Boc a informat că are deja fixată o întâlnire cu Josef Goschy, administratorul companiei. Dacă la Bistriţa autorităţile locale au arătat un mare interes pentru şcoala de vară organizată de arhitecţi privind revitalizarea centrului istoric, aici lucrurile au stat cu totul altfel, a relatat Guttmann, la REALITATEA FM.

Cetăţuia a fost ales ca obiect de studiu pentru şcoală de vară de la Cluj. Având în vedere că obiectivul se află într-o stare accentuată de degradare, organizatorii se aşteptau ca factorii decidenţi din administraţia locală să implice mai mult în activitatea şcolii. "E adevărat că primăria ne-a sprijinit cu cazare şi cu mâncare pentru studenţi, însă acest lucru nu este suficient. Pe viitor va trebui să avem o implicare mult mai activă din partea lor. La Bistriţa, cei mai importanţi oameni de la nivelul administraţiei locale au luat parte la toate sesiunile noastre. Vorbim despre primar, despre şeful comisie de urbanism, despre şeful biroului de monumente - pe care nu îl avem la Cluj. Tot ceea ce noi am discutat şi am propus a fost ascultat cu mare atenţie. Ni s-au promis sprijin şi colaborări. La Cluj, nu ne-a căutat nimeni. Sper ca pe viitor lucrurile să se schimbe", a spus preşedintele OART.

Oricum, această şcoală de vară nu e de ajuns pentru ca primăria să poată să aplice nişte soluţii pentru salvarea Cetăţuii, a atras atenţia Guttmann. "Rolul acestei şcoli de vară este de a pune nişte probleme pe tapet, de a atrage atenţia unde anume se poate interveni şi de a lansa nişte teme legate de valorile urbanistice şi arhitecturale moştenite. Toate acestea sunt doar puncte de plecare, mai exact tematici de abordare. Mai departe, primăria are sarcina de a lansa un concurs de idei pentru amenajarea Cetăţuii, care să atragă cele mai bune proiecte", a explicat oficialul OART. Tematicile abordate vizează zona care duce către punctul de belvedere al oraşului şi care ar putea deveni centru de evenimente culturale, cu spectacole în amfiteatru în aer liber sau, în tandem cu hotelul de pe platou, un original centru de conferinţe.

Studenţii au arătat că tot Dealul Cetăţuii, invadat de vegetaţie, împreună cu monumentele din zonă, necesită intervenţii de restaurare. Inclusiv la hotelul Belvedere se poate interveni pentru a fi adus la starea sa iniţială, când nivelurile superioare erau deschise publicului larg pentru panoramă. "Se pot realiza foarte multe lucruri, dar numai dacă municipalitatea se va pune de acord cu proprietarul terenului. Aşa cum noi am reuşit să obţinem acordul UTH pentru a lucra în interiorul hotelului şi pentru a studia toată zona Cetăţuii, şi primăria ar trebui să se implice şi să facă eforturi pentru a se asocia cu această entitate privată. Este nevoie de un proiect pe termen lung care să pună în valoare Cetăţuia, iar fără un parteneriat cu proprietarii de acolo nu se poate face nimic", a spus arhitectul.

La negocieri cu Goschy

Primarul a fixat deja o întâlnire cu Goschy. "Vom încerca să vedem exact care este situaţia juridică a terenului din zona Cetăţuii. Imediat ce vom clarifica situaţia, vom încerca să ajungem la o înţelegere cu proprietarul. Planul nostru este să demarăm un concurs de idei pentru a identifica soluţia cea mai valoroasă din punct de vedere urbanistic pentru amenjarea Cetăţuii", a precizat Boc. UTH, proprietarul hotelului Belvedere, deţine 5,3 ha pe Dealul Cetăţuii, jumătate din terenul din zonă.

 

 

Etichete
Comenteaza