Boc la urbanism: Nu mai vrăjiți beneficiarii că se poate luna de pe cer, că nu se poate

Boc la urbanism: Nu mai vrăjiți beneficiarii că se poate luna de pe cer, că nu se poate

Primarul Emil Boc a fost din nou foc și pară pe arhitecți la ședința de urbanism.

Edilul a spus că de acum va face un inventar al greșelilor de proiectare cu încălcare a regulamentelor urbanistice și a legilor în vigoare care apar în proiectele depuse de proiectanți și arhitecți la primărie și se va adresa Ordinului Arhitecților.

”Nu o să mai pun pe ordinea de zi proiecte care nu respectă legea, că nu mai pierdem vremea să vă conving că albul e alb și negru e negru. Pe cuvântul meu că am să fac publice și am să trimit la OAR toate greșelile. Aveți o responsabilitate, când propuneți beneficiarului proiectul și când vă puneti semnătura pe el. Am să scot din fiecare proiect lucrurile unde sunt greșeli pe lege și vă fac de minume public și trimit la OAR pentru a va retrage dreptul de semnătură, poate punem ordine și în acest domeniu. Nu vrăjiți beneficiarii că se poate luna de pe cer, că nu se poate”, a reacționat Emil Boc vizibil iritat la discuțiile despre un proiect imobiliar din oraș.

Discuțiile aprinse s-au legat de un PUZ de parcelare și construire de locuințe pe strada Romul Ladea numărul 102.

Pe terenul de circa 7.800 de metri pătrați deținut de mai mulți proprietari se propune ridicarea a 11 locuințe. ”Am propus un drum de 9 m care să permita accesul la utiilități și locuințe de pe ambele părți”, a spus proiectantul.

”În avizul emis de comisia de circulație vi se cere să aveți maxim 24 locuri de parcare și să fie revizuită rețeaua de drumuri ca să nu fie toate drumurile înfundate și cu lățimi insuficiente”, a spus primarul Emil Boc.

”Nu avem cum să facem străzile așa că deja sunt construite parcelele sunt alte proprietăți. Pe prima alee intră 1 sau 2 mașini”, a încercat să explice proiectantul.

”Domnule nu mă interesează că e 1 sau 100, de mașini trebuie să asigurați circulații, nu mai merge ca în trecut, nu mai facem ghetouri. Nu respectați condițiile, nu mai veniți la masă să discutăm. Nu mai am nervi și răbdare să vă conving pe fiecare de condițiile pe care trebuie să le respectați. Serviciul de ciculație v-a spus că trebuie să creați posibilitatea să se circule normal. Nu faceți? Așteptați atunci, nu negociez cu voi cerințele din avizul comisiei de circulație”, a răspuns primarul.

”Dar s-au aprobat câteva construcții înaintea noastră și nu mai avem ce face”, a încercat din nou proiectantul să explice.

”Nu o luați de la Adam și Eva, eu judec ce am pe masă”, a replicat Boc. ”Când cei de la siguranța circulației cer ceva, să respectați, nu stau aici 7 ore sa negociez, discutați situația la circulație și găsiți soluții. Blochez comisia ca să discut condițiile din aviz, aceste nu sunt lucruri ca la biserică care se rezolva cu rugăciuni. Vreți să construiți întelegeți-vă cu vecinii între voi. Noi hai să discutăm aspectele de urbanism aici”, a adăugat primarul.

”Ei pot face locuințe unifamiliale pe parcele de până la 450 mp și semicolective pe parcelele mai mari și propun și o zonă de spațiu verde pe care o vor amenaja. Deci indicii urbanistici se respectă”, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Păi ei trebuie să reconfigureze complet proiectul, pentru circulații. În lege se spune clar că nu poți crea fundături de peste 50 m”, a intervenit arhitectul Vlad Negru.

„Mulțumesc domnule arhitect că ați punctat acest aspect din lege. Pe cuvântul meu că am să trimit la OAR aceste greșeli”, a spus primarul.

S-a dat cuvântul și unui vecin care are un litigiu cu o parte din proprietarii terenului privind stabilirea limitei de proprietate. Avocații acestuia au cerut să se țină cont de acest aspect, că limita de proprietate nu este încă definitiv stabilită și că, în aceste condiții cel puțin o casă nu respectă distanța necesară. ”Această propunere de PUZ nu ar respecta în niciun caz distanța până la limita de mejdie, de 5 m, la casa numărul 11”, au spu aceștia.

”Imobilul C11 nu se află la mejdie cu domnul Vancea, în ce privește terenul meu, mejdia în litigiu este cea din poziția estică și este la mare distanță de suprafața unde se dorește construcția”, a intervenit proprietarul terenului în cauză, Corina Lăpădean.

”Noi aici avem o limită de proprietate stabilită de la cadastru, faptul că PUZ-ul se va aproba e un risc al proprietarilor, dacă acea limită se va muta și una dintre parcele va deveni neconstruibilă e un risc al lor, urbanistic pe noi la decizie nu ne afectează”, a spus arhitectul Vlad Negru.

”E bine că ne-ați adus la cunoștință că există un litgiu. Dar nu avem temeiul legal să oprim proiectul pentru acest motiv”, a spus și primarul care a și concluzionat:

”Proiectul e aprobat cu avizul de circulației conform, adică urmat ca la carte, cu obligația de a respecta tot ce scrie acolo”, a spus Boc, care a încercat apoi să detensioneze discuțiile: ”Domnule viceprimar am zis că eu o să fiu mai operativ și nu va dura o oră discuția pe un proiect. Dar uite că m-am și enervat, mi-a crescut și tensiunea. și tot numai un punct am rezolvat”.

Mini cartier cu 35 de case în Borhanci, pe R. Ladea - str. Nordului

Boc la urbanism: Nu mai vrăjiți beneficiarii că se poate luna de pe cer, că nu se poate

În aceeași ședință a primit aviz favorabil un alt PUZ din zonă, urbanizare strada Romul Ladea – strada Nordului, realizat pentru un teren de circa 20.000 de metri pătrați.

”Revenim cu acest proiect cu o actualizare de date privind căile acces intre Romul Ladea și strada propusă de noi, am respectat condițiile cerute de comisie”, a spus proiectantul. Beneficiarii vor amenaja și vor întreține o zonă verde cu acces public nelimitat aici, de circa 1.300 mp. Iar spațiul verde per fiecare parcelă va respecta regula de minim 40% , care e impusă în sirtuația urbanizării unor zone libere de construcții.

”Eu aș dori să știu ce se întâmplă cu strada Nordului”, a spus viceprimarul Dan Tarcea care a condus discuțiile la acest punct de pe ordinea de zi.

”Strada Nordului este propusa la profilul de 16 m, iar fiecare din proprietari au cedat teren. De asemenea, ne-am corelat cu celelalte PUZ-uri de acolo și împreună putem face acest lucru”, a răspuns proiectantul.

”Da, în zonă sunt 3 PUZ-uri și să fim atenți să le corelăm. Proiectul e avizat”, a spus Tarcea.

Comenteaza