Boc, mai european ca România: responsabilizează funcţionarii implicaţi în proiecte europene

Boc, mai european ca România: responsabilizează funcţionarii implicaţi în proiecte europene
Avampremieră la primăria Cluj-Napoca. Peste 100 de funcţionari implicaţi în proiecte europena sau în comisiile de licitaţie vor fi fidelizaţi, fiind obligaţi să declare pe proprie răspundere că nu se vor angaja la firmele care participă sau câştigă licitaţii pe proiecte europene. Timp de cinci ani, trebuie să facă dovada că sunt integri.

Primarul Emil Boc a explicat că în prezent legea obligă funcţionarii să dea respectiva declaraţiei, însă perioada în care nu au voie să se angajeze la firmele care câştigă licitaţii la primăriei este reglementată la un an. Boc a menţionat ieri că obligativitatea semnării respectivei declaraţii va fi reglementată prin dispoziţie de primar, conform instrucţiiunilor Ministerului Dezvoltării şi normeleor europene. „Funcţionarii publici au parte de stabilitate în funcţie. Nu poţi fi şi cu primăria şi cu ursul. Este o măsură preventivă, ca să evităm situaţia de a fi sancţionaţi la controalele europene sau să ni se aplice corecţii pe proiectele derulate, în spiritul transparenţei şi a respectului faţă de cheltuirea banului public. Peste cadrul legal, deoarece vrem să dăm un semnal, o avampremieră, probabil că măsura se va adopta şi în momentul modificării legii achiziţiilor publice. Nu am avut cazuri în primăriei de corecţii sau funcţionari care nu au respectat declaraţiile de confidenţialitate şi imparţialitate semnate cu prilejul licitaţiilor, dar prevenţia este cea mai bună", a explicat primamarul.

Potrivit edilului, obligativitatea asumării respectivei declaraţii va privi aproximativ 100-200 de funcţionari din primăriei: membri în comisii de licitaţii, manageri de proiecte europene, membri în echipele de implementare a respectivelor proiecte. Măsura a fost inclusă, potrivit primarului, în codul editic al funcţionarilor, aflat pe masa sa pentru a fi semnat. „Cine nu va dori să semneze această declaraţie, poate să-şi găsească alt loc de muncă. Dacă semnează această declaraţie şi nu o respectă, riscă închisoarea, conform codului penal şi plăteşte şi corecţiile (până la 25% din valoarea proiectului-n.red.) aplica în cazul respectivului proiect european, dacă este cazul se asemenea penalităţi", a menţionat primarul.

 

Comenteaza