Boc nu se teme de proprietarii privaţi din Sopor. "Ştiu ca sunt foarte nepopular pentru cei din domeniul imobiliar, nu scădem calitatea vieţii"

Boc nu se teme de proprietarii privaţi din Sopor. "Ştiu ca sunt foarte nepopular pentru cei din domeniul imobiliar, nu scădem calitatea vieţii"

Cel mai nou cartier al Clujului se va întinde pe 250 de hectare şi va fi "un model de referinţă pentru România". Deşi sunt mulţi proprietari privaţi de terenuri în zonă, primarul Emil Boc este foarte strict în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară. 

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru viitorul cartier Sopor a fost pus în consultare publică pe site-ul municipiului Cluj-Napoca. Cartierul ar urma să aibă în jur de 250 ha, cât Mănășturul din perioada comunistă. 

Concursul de soluții pentru PUZ Sopor a fost câștigat de Biroul de Arhitectură Asiza, echipă din care face parte și Vlad Rusu, arhitectul care a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor.

Asiza a imaginat și felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală (Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei). Nu în ultimul rând, tinerii arhitecți au obținut premiul II în cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte Soporul, arhitecţii imaginează un cartier pentru toate vârstele, împărţit în șase zone, unde pietonii au prioritate, dar care să beneficieze de toate facilităţile omului modern. Din pricina mutitudinii de proprietari privaţi din zonă, cartierul ar urma să fie realizat etapizat.

"Legat de regimul de proprietate, principala condiționare a acestui cartier o reprezintă fragmentarea funciară foarte mare și numărul ridicat de proprietari implicați în procesul de consultare publică. Acest impediment va impune etapizarea întregului proces de dezvoltare urbană, pentru a permite formarea unor asocieri funciare între diferiți proprietari cointeresați și care mai târziu să formeze comunități locale". 

"Acesta este Master Planul mare; apoi e treaba proprietarilor de terenuri să se pună de acord şi să vină cu propuneri de construcţii după planul cartierului. Nu vreau să scadă caliatea vieţii, nu compromitem asta. Ştiu că sunt foarte nepopular pentru cei din domeniul imobiliar, dar vrem să ajungem acasă pe asfalt, să avem apă.

Fac apel ca acolo să existe la 500 m şcoală, grădiniţă. Fac apel la reguli elementare, care nu pot fi puse la îndoială într-un oraş care vrea să plece spre Europa. Până acum am fost singur, acum încep să ma ajute şi alţii în comisia de urbanism", a spus Boc, la ZIUA LIVE. 

Sopor, cartier model 

Aici ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni. "Vreau ca Soporul să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ, Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de trei ani să lărgim strada", declara Emil Boc, la începutului anului, la Realitatea FM Cluj.  

Comenteaza