Brand clujean dator la stat, mare jucător pe bursă

Brand clujean dator la stat, mare jucător pe bursă
Cu datorii de peste 1,5 milioane de lei la stat, societatea Clujana deţine acţiuni la Banca Transil-vania dar şi la cele cinci SIF-uri din România (Societăţi de Investiţii Financiare). Consiliul Judeţean va verifica dacă achiziţia acesturi portofoliu de acţiuni a produs sau nu vreun beneficiu societăţii Clujana.

Societatea Clujana deţine mai multe acţiuni la SIF-urile româneşti (Transilvania, Moldova, Muntenia, Otlenia, Banat-Crişana), la Banca Transilvania precum şi la alte companii listate la bursă. Achiziţia s-a fi produs pe vremea când preşedinte al Consiliului Judeţean era Marius Nicoară. Surse din Consiliul Judeţean spun că, în ultimii ani, valoare acestui portofoliu de acţiuni ar fi scăzut semnificativ. Tot în ultimii ani, pe de altă parte, societatea Clujana s-a ales cu datorii la Direcţia Finanţelor de peste 2 milioane de lei. O parte din bani au fost plătiţi (200.000 de lei), o altă parte va fi acoperită de Consiliul Judeţean (800.000 de lei), urmând ca restul să fie recuperaţi din vânzarea acestor acţiuni.

Aflată în patrimoniul Consiliului Judeţean, societatea Clujana parcurge de mai bine de un an o situaţie financiară dificilă, având în vedere că a acumulat datorii semnificative către stat. În ciuda acestor probleme cu care se confruntă, societatea a înregistrat, se pare, şi vremuri mai bune. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că în urmă cu şapte-opt ani ani, când preşedinte al Consiliului Judeţean mai era încă liberalul Marius Nicoară, Clujana a achiziţionat acţiuni la 10 companii listate pe bursă.

„Da, este adevărat, am aflat şi eu de curând că societatea Clujana deţine acţiuni la vreo 10 companii, printre care se numărăr SIF-urile şi chiar şi Banca Transilvania. Nu ştiu ce beneficiu au adus aceste acţiuni societăţii Clujna, urmează să facem o anchetă în cazul acesta. Vom verifica cu cât s-au cumpărat, ce s-a întâmplat cu dividendele, cum şi cu cât le-am putea vinde acum. Un lucru este cert, totuşi, că aceste acţiuni reprezintă pentru Clujana o sursă de profit şi trebuie să se folosim de ea", a spus actualul lider al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

Administratorii societăţii Clujana îi învinovăţesc pe antecesorii lor de un management defectuos, pentru că obligaţiile neachitate la timp către stat au condus la penalităţi care au majorat constant datoria către Finanţe. În 2013 s-a mai achitat o parte din cei peste 2 milioane de lei, însă, reprezentanţii societăţii au anunţat că a mai rămas, totuşi, o datorie de 1,6 milioane de lei şi au cerut sprijin financiar de la Consiliul Judeţean. În cazul în care Clujana nu plăteşte, Direcţia Finanţelor poate oricând să decidă blocarea activităţii fabricii Clujana.

Directorul societăţii, Dorinel Şumlea, spune că se va încerca o reeşalonare a acestor datorii. El a precizat că în 2013, activitatea societăţii a adus un profit consistent, de 200.000 de lei, şi că ar fi păcat ca firma să fie în vreun fel blocată, mai ales că au în derulare contracte semnificative pentru cei peste 380 de angajaţi. Consiliul Judeţean a acceptat să contribuie cu o majorare la capitalul social al Clujana de 800.000 de lei, însă, pentru restul de bani soluţiile sunt aşteptate de la managerii fabricii. „Noi putem să le dăm 800.000 de lei, să-şi plătească jumătate din datorie, dar pentru restul de bani trebuie să vină ei cu soluţii. Am înţeles că s-au făcut nişte estimări urmând ca acţiunile care au fost achiziţionate pe bursă să fie vândute cu vreo 700-800 de mii de lei. Este bine că putem vinde ca să scăpăm de aceste datorii", a spus liderul Consiliului Judeţean, Horia Uioreanu.

Sursele ZIUA de CLUJ au informat că ar fi avut loc o şedinţă în cadrul Consiliului de Administraţie dar că nu toţi membrii s-au pus de acord cu vânzarea acestor acţiuni. „Există teama că acţiunile se vor vinde cu mult mai puţin faţă de preţul cu care au fost achiziţionate şi atunci, liderii societăţii nu prea sunt dispuşi să vândă. Pe de altă parte, Finanţele presează ca datoria să fie stinsă şi va trebui să se găsească o soluţie", au informat sursele citate.

Clujana numără în prezent 386 de angajaţi. Recent a preluat10 dintre persoanele care au fost disponibilizate de la Mechel şi trei de la Nokia. Angajarea acestor persoane a fost intermediată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, care are în derulare un program cu finanţare europeană în sensul acesta.

 

Comenteaza