Branduri de vânzare. ”Nu trebuie să ne ocupăm de pantofi sau de restaurante”

Branduri de vânzare. ”Nu trebuie să ne ocupăm de pantofi sau de restaurante”
Clujana este un brand vechi, dar fabrica are multe datorii

Președintele Alin Tișe ar dori să vândă sau să concesioneze unor privați două societăți comerciale pe care le are în subordine Consiliul Județean (CJ) Cluj .

Clujana și Univers T ar putea fi vândute. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține că dorește ca fabrica de pantofi și hotelul să fie privatizate, dar așteaptă ca ideea să capete noi adepți. ”CJ trebuie să facă administrație publică, nu să se ocupe de pantofi sau de restaurante”, a spus Tișe.

Clujana este un vechi brand al județului, salvat de CJ, dar nu definitiv. Fabrica are pierderi mari și nu reușește să se echilibreze de ani buni. Pe de altă parte, hotelul Univers T a primit mai multe premii pentru bună gestionare, dar adevărul este că nici acesta nu produce profit.

Societatea a raportat profit an de an, însă la mijloc este o mică șmecherie. Hotelul încasează în numele CJ Cluj o redevență de la Iulius Mall. Fără această redevență anuală, hotelul ar avea pierderi și ar ajunge precum Clujana, în insolvență.

”Este un proiect personal: să vând aceste societăți sau să găsim niște privați care să le administreze. Se știe că privații administrează mai bine decât statul. Deocamdată nu am reușit să îi conving pe consilierii locali să voteze un asemenea proiect, de aceea nici nu l-am formulat. Consilierii se tem de Direcția Națională Anticorupție: să nu se interpreteze că vor să favorizeze sau să blocheze pe cineva. Eu, ca jurist, spun că e totul legal”, a declarat Tișe.

Pentru a trece prin CJ asemenea hotărâri, care vizează patrimoniul județului, e nevoie de o majoritate calificată. E greu de obținut încă două treimi din voturi, odată ce nici măcar partenerii din UDMR nu vin alături de PNL.

”Eu îmi recunosc conservatorismul. Nu vreau să polemizez cu Alin Tișe, dar eu țin la branduri. Ați văzut cum au plecat Napolact sau Ursus. Ați văzut cât de greu am reușit să obținem de la Friesland o grotă, la Țaga. Dacă am vinde pentru un proiect important al președintelui Tișe, spitalul monobloc de urgență pentru copii, atunci poate că ar merita. Altfel, nu”, a afirmat vicepreședintele UDMR al CJ, Vakar Istvan.

O altă dorință mărturisită a lui Alin Tișe este ca stadionul Cluj Arena să fie oferit spre administrare Primăriei Cluj-Napoca. Nici aici opinia sa nu este împărtășită de UDMR sau de consilierii din opoziție.

Comenteaza