„Buget de avarie" al judeţului în 2016, fără proiecte noi. Ce investiţii prioritare are judeţul în acest an

„Buget de avarie
Proiectul bugetului Consiliului Judeţean Cluj pentru anul 2016 este de peste 764 de milioane de lei.

Din această sumă, circa 164 de milioane de lei vor merge pentru investiţii-dezvoltare. Bugetul de investiţii pentru 2016 doar din fonduri proprii este de peste 67 de milioane de lei, la care se adaugă circa 97 de milioane de lei bani pe care mai trebuie să-i primească judeţul de la Uniunea Europeană.

„Putem spune că este un buget de avarie, avem foarte multe proiecte rămase de anii trecuţi cu bugete parţiale şi altele cu alocare europeană, care trebuiau continuate obligatoriu. În această categorie intră proiectele drumului de la Ic Ponor şi proiectul extinderii parcului industrial Tetarom I, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. Avem de asemenea aprobate pentru finanţare multianuală proiecte de dotare a spitalelor cu aparatură medicală, pentru care am prins în buget 3,15 milioane de lei în acest an. Apoi mai avem obiectivele de investiţii ale instituţiilor din subordine, cum ar fi şcolile speciale şi Spitalul de la Borşa", a declarat pentru ZIUA de CLUJ vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc.

1 milion de lei au fost alocaţi în proiectul de buget pe 2016 pentru un aparat de rezonanţă nucleară RMN la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj şi de asemenea tot 1 milion de lei au fost prevăzuţi pentru un computer tomograf la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Danielo Cluj

Călin Tuluc a confirmat că în acest an nu va putea fi demarat niciun proiect de anvergură la nivelul judeţului. „Nu avem proiecte noi, cu care să pornim la drum de la zero, dar avem un proiect privind parcul industrial Tetarom IV, din Feleacu, pe care l-am reactualizat, l-am micşorat şi unde o să alocăm 14 milioane de lei", a precizat liderul forului judeţean.

Circa 11 milioane de lei vor fi alocaţi pentru continuarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene începute anii trecuţi dar şi peste 1 milion de lei pentru reabilitarea altor drumuri, lucrări ce vor demara în 2016.

Una dintre urgenţele mari ale Consiliului Judeţean Cluj este rezolvarea datoriei uriaşe de peste 12 milioane de lei pe care Cluj Arena SA, societate aflată în subordinea consiliului judeţean, o are de plătit către primăria Cluj-Napoca, drept impozit restant pe mai mulţi ani pentru stadion. Chiar dacă liderii judeţeni au declarat că nu au ce face şi vor plăti aceşti bani pentru a evita insolvenţa sau chiar falimentul societăţii Cluj Arena SA, vicepreşedintele Călin Tuluc a informat că această alocare de bani, prin majorare de capital, trebuie să primească şi avizul Consiliului Concurenţei şi al Comisiei Europene, fiind considerată ajutor de stat.

O altă instituţie importantă aflată în subordinea forului judeţean clujean şi care are nevoie de investiţii pentru dezvoltare este aeroportul internaţional „Avram Iancu". „Am rezervat în buget bani pentru investiţii la aeroport, circa 5 milioane de lei în acest an, pentru lucrări cum ar fi extinderea pistei de decolare-aterizare până la 3500 de metri şi crearea a trei noi locuri de parcare pentru aeronave, dar şi aici am notificat Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană şi aşteptăm avizul lor", a mai spus vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc.

Consilierii județeni urmează să dea votul final pe proiectul de buget în data de 29 ianuarie.

Comenteaza