Bugetare participativă 2019. Ce idei mai au clujenii

Bugetare participativă 2019. Ce idei mai au clujenii

Clujenii continuă să vină cu idei pe platforma de Bugetare participativă 2019. Termenul limită de înscriere a proiectelor pentru Cluj-Napoca este 11 august 2019.

Clujenii continuă să vină cu idei pe platforma de Bugetare participativă 2019. Termenul limită de înscriere a proiectelor pentru Cluj-Napoca este 11 august 2019.
Iată alte câteva dintre proiectele propuse de clujeni pentru ediția 2019 a procesului de bugetare participativă online:

Alei, trotuare şi zone pietonale:

Alei de plimbare prin Făget. “Alei pavate (sau chiar din pietriș, ideea e să fie practicabile și pe timp ploios) pentru plimbare, late de 2.5 - 3m. Vor putea fi utilizate atât de cei mai în vârstă cât și de mame cu cărucioare. De asemenea ar fi utile și pentru cei ce vor să facă jogging în aer curat. Din loc în loc pot fi amplasate câteva bănci pentru odihnă”. 

Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei:

Autogară europeană. ”Cluj-Napoca în acest moment, nu are o autogară care să permită extinderea și înmulțirea liniilor de autocare și autobuze spre locații externe țării. Orașul are nevoie de extinderea infrastructii rutiere de autocare și autobuze, pentru a încuraja călătorii să circule cu mijloace de transport în comun când vin în oraș și să aleagă acest transport în detrimentul vehiculului propriu”.

Rastele de parcare pentru biciclete, în zona centrală. “În zona sălii polivalente și a stadionului Cluj Arena nu există rastele pentru bicicletele personale sau vreo altă soluție de a parcare a acestora. Când sunt evenimente la cele două locații bicicliștii apelează la tot felul de improvizații pentru a-și asigura bicicletele - indicatoare rutiere, suportul de la cubul video, catargele steagurilor, etc. De asemenea, deoarece numărul de bicicliști din oraș a crescut în ultimii ani, sunt zone din centru în care există rastele pentru biciclete, dar acestea sunt insuficiente, mai ales în contextul evenimentelor care au loc acolo”. 

Pasarele pietonale. “Crearea pasarelelor pietonale în zonele aglomerate acolo unde spațiul permite. Acestea vor desființa clasicele treceri de pietoni și vor decongestiona traficul rutier".

Amenajare spații publice

Reamenajarea canalului Morii. "Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan zonele arată că și cum ar fi părăsite, gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic".

Spații verzi, locuri de joacă

Mă joc pe starda mea. “Proiectul urmărește crearea unui oraș mai prietenos pentru copii. Deși autoritățile locale caută permanent soluții pentru a facilita dezvoltarea locurilor de joacă pentru copii, rămân multe zone din oraș în care spațiile de joacă sunt slab reprezentate și/sau greu accesibile. 
O soluție ar fi cea a închiderii circulației rutiere pentru o zi, la final de săptămână (prin rotație), pe anumite străzi care permit acest lucru (e.g. fără a perturba transportul în comun) și transformarea acestor străzi în locuri de joacă pentru copii. Un proiect similar a fost implementat cu succes de London Play”. 

Infrastructură de vizitare în rezervația naturală Fânațele Clujului - La Copârșaie. “Prin acest proiect se dorește revitalizarea Rezervației Naturale ”Fânațele Clujului – La Copârșaie” (FCLC) și transfomarea ei într-un pol turistic al municipiului Cluj-Napoca. FCLC este una din cele mai vechi arii naturale protejate din România, datând din anul 1932. Geomorfologia specifică, cu ”glimeele” (sau în limbaj popular ”copârșaie”) rezultate în urma alunecărilor de teren explică diversitatea deosebită a habitatelor pe o suprafață relativ mică de teren. Chiar dacă este o rezervație botanică, în prezent adăpostește o biodiversitate remarcabilă și din punct de vedere faunistic. În vederea creșterii accesibilității rezervației propunem: 

- Realizarea unei poteci tematice cu o lungime de aproximativ 3.8 km.

- Redactarea și montarea a 8 panouri explicative în limba română, engleză și maghiară. Panourile vor cuprinde pe lângă informații generale, imagini și scurte texte explicative privind obiectivele de conservare cuprinse în rezervație

- Realizarea unui balcon panoramic pe glimeea mare pentru lecții ecologice/supraveghere. 

Calendarul procesului este următorul:

8 iulie – 11 august – depunerea proiectelor
12 august – 22 septembrie – analiza proiectelor
22 septembrie – 20 octombrie – vot pe domenii
21 – 27 octombrie – validare vot pe domenii​
28 octombrie – 17 noiembrie – vot final
18 – 24 noiembrie – validare vot final
25 noiembrie – afişare rezultate finale

Alegerea proiectelor

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative www.bugetareparticipativa.ro, în două etape :

În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă.

Comenteaza