Bugetare participativă la Florești. Un milion de lei pentru două proiecte

Bugetare participativă la Florești. Un milion de lei pentru două proiecte

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Florești de miercuri, a fost adoptată hotărârea privind implementarea proiectului de bugetare participativă în comună.

Implementarea proiectului „Bugetare participativă în comuna Florești, județul Cluj”, începând cu exercițiul bugetar aferent anului 2021 a născut discuții între consilierii locali ai USR-PLUS și edilul Bogdan Pivariu. S-a hotărât alocarea sumei de 1 milion de lei din bugetul local al comunei pentru proiectele selectate. Pot fi selecționate maximum două proiecte, iar suma maximă pentru fiecare este de 500.000 de lei.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate în ședința ordinară a Consiliului Local Florești din 27 ianuarie. Dan Dehenes, consilier local al USR-PLUS a luat cuvântul după încheierea votului și a făcut câteva precizări. „Aș vrea să expun istoria acestui proiect, pentru că a avut din capul locului două abordări până la momentul când ne-am pus cu toții la masă.

Consilierii alianței USR-PLUS au depus acest proiect neștiind că era deja unul depus de cei de la PNL. Ulterior ne-am pus la masă și ne asumăm proiectul cu toții. Abordarea noastră diferă față de cea finală, pentru că noi am propus un buget de 2 milioane de lei, fără o limită a proiectelor. Ulterior, am agreat cu toții ca bugetul să fie de 1 milion de lei și ca proiectele să fie doar două.

Ce nu salutăm noi în această ecuație este ideea celor două proiecte. Dacă se vor depune două proiecte a cărui buget ajunge la 500.000 de lei, nu este clar ce se întâmplă cu restul banilor. Noi nu am fost de acord cu ideea de două proiecte, pentru că pot fi trei proiecte a câte peste 300.000 sau patru proiecte a câte 250.000”, a afirmat Dehenes.

Primarul Floreștiului a ținut să lămurească situația și a precizat că este vorba despre două proiecte ce pot fi câștigate în valoare maximă, fiecare de 500.000, iar banii ce ar putea rămâne vor merge în alte zone.„Dacă există multe proiecte și este o solicitare din partea cetățenilor, ei sunt implicați, votează și își aleg proiectele care vor fi implementate.

În cazul în care vor fi și alte proiecte și nu s-au clasat în acele două proiecte devin proprietatea unității administrativ teritoriale și pot fi puse în aplicare în funcție de bugetul disponibil și de necesitățile comunei. Vreau să-i felicit pe toți consilierii locali că s-au pus la masă și au lucrat la un proiect care să intervină în viața publică. Două astfel de proiecte s-au câștigat acum doi ani”, a intervenit Bogdan Pivariu.

Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. Întregul regulament de bugetare participativă poate fi consultat AICI.

Comenteaza