Buldozerele au muşcat adânc din malul Someşului. „Se va termina prost. Sfătuitorii lui Boc riscă o lapidaţie”. PROTEST JOI

Buldozerele au muşcat adânc din malul Someşului. „Se va termina prost. Sfătuitorii lui Boc riscă o lapidaţie”. PROTEST JOI
Comentariu extrem de dur al lui Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, privind lucrările începute pe malul Someşului. Între timp, societatea civilă s-a grupat: protestează din nou, joi, la ora 17.

Societatea civilă clujeană se organizează, după ce - în această săptămână - buldozerele au intrat hotârât pe malul Someşului, acolo unde municipalitatea intenţionează să distrugă vegetaţia pentru a lărgi Splaiul Independenţei. Cei mai înverşunaţi contestatari ai proiectului s-au reunit marţi şi au stabilit un calendar al manifestaţiilor, după ce municipalitatea a refuzat să le ofere detalii tehnice despre proiect. Primul pas s-a materializat în anunţarea unui nou protest, „Oprim distrugerea Someșului! Oprim proiectul ilegal al Primăriei!", care a apărut deja ca event pe Facebook şi care ar urma să aibă loc joi, de la ora 17.

Pe website-ul primăriei a fost postat însă un plan al zonei. Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a fost dispus să comenteze desenul.

„Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie"

„Nu este un proiect, ci un plan, o coafură, care porneşte de la o idee foarte simplă şi care sugerează că a rezolvat problema şi care, de fapt, nu a rezolvat-o deloc. Problema era de principiu şi de detaliu, iar acest plan nu rezolvă nici principiul, nici detaliul. Noi avem o vorbă în România: se spune ‘aceeaşi Mărie cu altă pălărie'. Adică e un proiect de pălărie. Avem aceeaşi fâşie de asfalt pe care am desenat altceva. În loc de o bandă de autovehicule, s-a desenat o pistă de biciclete şi un pietonal, adică o fâşie la aceeaşi cotă, pe care ar putea să circule pietonii, dar fără să fie separaţi de banda de biciclete, eventual. Pe ce a mai rămas până la Someş s-au desenat cerculeţe verzi, în care ne putem imagina că vor fi nişte copăcei foarte frumos aliniaţi, care vor apărea acolo nu ştiu de ce", a spus arhitectul.

Acesta a explicat cum ar trebui gândită această zonă a Clujului, situată în zona Parcului Central, a Someşului şi aflată la poalele dealului Cetăţuia. „Problema de fapt se pune în felul următor: există un spaţiu între parc şi râu în care se doreşte să se realizeze nişte lucruri; dacă acestea nu încap, fizic, spaţial, toate simultan, atunci trebuie să recurgem la priorităţi, şi prioritatea numărul unu oriunde în lume, pe care trebuie să o aplicăm şi noi, iar aici este cheia rezolvării problemelor, este pietonul. Adică cel mai important este pietonul şi trebuie să îi creăm condiţii să fie apropiat de râu, să profite de spaţiul acesta unic, în zona cea mai importantă şi interesantă din apropierea centrului. Pietonul are nevoie de detalii ca să fie apropiat de Someş, să circule, să profite de natură, care există deja acolo şi nu trebuie înlocuită. Pe locul al doilea, dacă mai rămâne loc, este biciclistul. Aici aş face un amendament: nu e absolut necesar ca pista de biciclişti să fie pe malul Someşului; dacă există probleme de spaţiu, ei pot fi canalizaţi pe altă parte, inclusiv prin parc, unde există deja o pistă. Deci pietonul este cel mai important, iar el trebuie să fie protejat, să nu se întâlnească cu maşina sau cu bicicleta, că nu îi este prea bine dacă este luat la 25 de kilometri pe oră pe furcă. Chestia e clar prost organizată şi a apărut această idee formidabilă de care se ţine acum primarul, de a face acelaşi lucru botezându-l altcumva, lăsându-ş i posibilitatea ca în caz de nevoie, de urgenţă, să spunem aşa, să scoată din mânecă un raport expert al Comisiei de mobilitate integrată, după care să spună ‘am stat, ne-am mai gândit, nu merge cu pietoni şi biciclete, scoatem şi revopsim, că noi avem de fapt nevoie pentru trafic'. Mi se pare o situaţie tristă. Primarul a încercat să facă o diversiune, pe modelul lăsaţi-mă să fac asta, că vă dau altceva în schimb, bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun sau extinderea Parcului Central. Nu putem lega unele de altele ", a declarat Şerban Ţigănaş.

„Clujenii nu sunt atât de fraieri"

Arhitectul clujean a fost extrem de categoric în finalul comentariului său, susţinând că primarul va avea de pierdut în urma acestui episod. Şi sfătuitorii săi, de asemenea. „Eu cred că se va termina prost chestia asta. Din punctul meu de vedere, cred că clujenii nu sunt atât de fraieri să nu observe această diversiune. Mi se pare o soluţie absolut caraghioasă, nu aşa se face o pistă de biciclete, nu aşa se face un pietonal sau un spaţiu verde. Îmi pare foarte rău că cineva nu îşi dă seama că se va termina prost. Simt că societatea civilă a ajuns la o asemenea maturitate încât nu va lăsa să treacă aşa ceva. Chestia asta, chiar dacă se vor angrena mai multe forţe, şi pro, şi contra, va aduce o notă foarte proastă pe calitatea relaţiei autentice între primărie şi societate. Va scoate în evidenţă că de fapt ne facem că stăm de vorbă. Că nu avem o consultare publică autentică, nici măcar dorinţa de a o avea. Nu ştiu cine sunt consilierii primarului, sfătuitorii săi, dar ar trebui să ştie că riscă o uşoară lapidaţie din partea cetăţenilor, în momentul în care se va afla cine sunt", a încheiat Ţigănaş, zâmbind la cuvântul „lapidaţie", ca reporterul să nu înţeleagă ad-literam că oamenii lui Emil Boc vor fi omorâţi cu pietre.

 

Comenteaza