Video Calvarul din centrul Clujului, aproape de final. "Le-am dat termen până de Ziua Națională"

Calvarul din centrul Clujului, aproape de final. "Le-am dat termen până de Ziua Națională"

Reabilitarea și extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga este aproape gata, gradul de execuție fiind de 78%, a informat edilul Clujului. Ritmul de lucru la acest proiect a fost criticat constant de clujeni, chiar Emil Boc recunoscând că nu a fost încântat de viteza de execuție.

Acesta a spus că străzile Emil Isac, Napoca și Petru Maior sunt la un nivel similar al șantierului, termenul final al lucrărilor fiind 30 noiembrie, cu amenințarea că va aplica sancțiuni constructorului în caz contrar. "După cum lucrează, inclusiv duminica, poate sunt șanse să termine la timp. Le mulțumim că lucrează și acum. Constructorii au și sprijinul Poliției Locale pentru a finaliza lucrarea", a spus primarul.

“Strada Emil Isac este finalizată, trebuie doar să mai dăm drumul la iluminatul public și să amplasăm cele două stații pentru mașinile electrice. Pomii au fost plantați, marcajul pentru pistele de biciclete realizat, cu alte cuvinte toate lucrările necesare până în acest moment au fost făcute. Este ordine acum și cu trotinetele, avem și un regulament pentru acestea, nu mai sunt lăsate aiurea, nu se poate circula cu ele pe trotuar, nu pot fi amplasate pe trotuare mai înguste de 2 m.

Petru Maior este asfaltată, copacii sunt plantați, iar stâlpii de iluminat sunt moderni, deoarece conțin leduri atât pentru trotuar, cât și pentru stradă. Este pentru prima dată în Cluj când vom avea un sistem de iluminat atât de modern. Pistele de biciclete de pe această stradă sunt aproape gata.

Mica piațetă din fața Bibliotecii Centrale va fi amenajată, unde vor fi amplasate alte două stații electrice cu încărcare rapidă. Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș a fost renovată de primărie, a început și plantarea pomilor. În total vor fi 13 arbori plantați. Ultima parte va fi cea de la Croco, și cea mai grea.

Pe Napoca șantierul este în floare, aici se vor face ultimele lucrări. Strada Republicii este finalizată, iar arborii, plantați. Tot pe Napoca, arborii au fost plantați, s-a început deja pavajul cu granit. Primul strat de asfalt a fost deja turnat, pentru a se putea câștiga timp, iar al doilea strat, după ce se va termina întreaga lucrare de amenajare a pistei de biciclete și a trotuarului. Aici este finalizat cam 75%".

Lucrările care au debutat în luna mai sunt executate de asocierea Diferit – Starcom Exim, valoarea contractului fiind de 20,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, iar durata de execuție este de șase luni. Acestea vizează creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană, prin reabilitarea și extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga.

Proiectul cuprinde și străzile Republicii (primul tronson), Napoca, P. Maior, E. Isac, la care se adaugă amenajarea de piste de biciclete, fiind finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 4 – sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Obiectivul specific este reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. În perioada lucrărilor, s-au desființat temporar parcările de pe str. Emil Isac, adiacente numerelor fără soț, respectiv standul de taxi din Piața L. Blaga, între străzile G. Șincai și P. Maior.

Comenteaza