Căminele pentru bătrâni, finanțate de la bugetul de stat. Clujul va avea un serviciu gratuit de îngrijire la domiciliu

Căminele pentru bătrâni, finanțate de la bugetul de stat. Clujul va avea un serviciu gratuit de îngrijire la domiciliu
Căminele pentru persoane vârstnice pot fi finanțate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate și a cheltuielilor curente de funcționare, a decis Guvernul.

Bugetul alocat acestui program de interes național este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depășește data de 30 noiembrie. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu această destinație.

Conform actului normativ aprobat de Guvern, suma maximă care poate fi solicitată este de 50% din standardul minim de cost stabilit la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, în funcție de capacitatea căminului, din care: minim 30% pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului şi restul, pentru acoperirea altor cheltuieli curente de funcționare.

Acordarea de finanțare se realizează în baza cererilor de finanțare întocmite de serviciile publice de asistență socială în subordinea/coordonarea cărora funcționează căminele pentru persoane vârstnice.

Metodologia de evaluare, selectare și de finanțare a cererilor de finanțare se aprobă prin ordin al ministrului Muncii. Încheierea contractelor de finanțare, monitorizarea implementării și controlul fondurilor alocate în cadrul acestui program se va face de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București.

Activitățile eligibile pentru acest program sunt cele care vizează revizuirea planurilor de intervenție sau individualizate de asistență și îngrijire și implementarea măsurilor aferente și cele care vizează implementarea metodei managementului de caz pentru persoanele rezidente în cămin, precum și pentru persoanele aflate pe lista de așteptare.

Clujul va avea serviciu gratuit de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii singuri, bolnavi sau persoane care ies din spital și nu au aparținători

Scopul primăriei este de a asigura servicii de îngrijire și asistență medicală și de a oferi suportul moral și emoțional necesar pentru persoanele vârstnice aflate în situații de risc social - bătrâni singuri, bolnavi, persoane care ies din spital și nu au aparținători care să le poată asigura aceste servicii, bătrâni a căror copii nu sunt în țară. Acest compartiment va include 30 de îngrijitori la domiciliu, la care se adaugă personal de specialitate - medic geriatru, asistenți sociali, psiholog și asistenți medicali.

În acest an, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și cu ajutorul asociațiilor de proprietari din oraș, Primăria Cluj-Napoca a inițiat o campanie de identificare a persoanelor vârstnice care au nevoie de ajutor. Având în vedere numărul tot mai mare al celor aflați în aceste situații, municipalitatea dorește să completeze activitatea desfășurată de organizaţii nonguvernamentale.

În perioada următoare va avea loc o dezbatere publică cu privire la metodologia de accesare a serviciilor, tarifele pentru servicii sociale și socio-medicale și contribuția beneficiarilor în funcție de veniturile acestora. Astfel, persoanele care au venituri sub 710 lei/membru de familie beneficiază gratuit de aceste servicii. Pentru celelalte categorii, se va stabili o contribuție rezultată în urma dezbaterii publice și aprobată prin hotărâre de Consiliu Local.

În paralel, Direcția de Asistență Socială va demara procedurile legale privind angajarea personalului de specialitate din cadrul noului compartiment. Noul serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice va deveni funcțional din toamna acestui an și va reuni cele două Centre de zi pentru persoane vârstnice, precum și cele opt cluburi ale pensionarilor, înființate și gestionate de Primăria Cluj-Napoca.

Comenteaza