Când se asfaltează cel mai prost drum din Cluj

Când se asfaltează cel mai prost drum din Cluj
Oamenii care locuiesc pe strada Oaşului, în zona Văii Chintăului, cer repararea drumului care în ultima perioadă a devenit impracticabil.

Lucrările efectuate de Compania de Apă Someş pe Oaşului spre Valea Chintăului se vor încheia peste aproape două săptămâni, a confirmat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe. După aceea, primăria poate interveni pentru a pune capăt sesizărilor clujenilor care se plâng de starea dezastruoasă în care se află strada. De cealaltă parte, primăria spune că peste trei kilometri de drum se vor asfalta cu bani de la Ministerul Dezvoltării, însă abia după finalizarea licitaţiilor de la Bucureşti. Ar fi posibil ca lucrările să demareze chiar din această toamnă, au adăugat reprezentanţii instituţiei.

De doi ani încoace oamenii care au drum pe Oaşului spre Valea Chintăului sau cei care locuiesc în zonă se plâng autorităţilor de starea deplorabilă în care a ajuns strada. Clujenii spun că anul acesta, din cauza lucrărilor efectuate la conductele de apă, drumul s-a stricat şi mai mult şi au cerut autorităţilor să intervinnă.

"Este adevărat că primesc foarte multe sesizări de la clujeni cu privire la starea străzii Oaşului spre Valea Chintăului. «De la Broasca Verde încolo este dezastru», îmi spun cetăţenii. Drumul nu aparţine de noi, ci de Primăria Cluj-Napoca. În prezent, în zonă lucrează Compania de Apă Someş, aflată în subordinea CJ Cluj. Mai are de înlocuit conductele pe o porţiune de 1,2 kilometri. Din câte ne-au spus constructorii, lucrările vor mai dura două săptămâni", a subliniat preşedintele Alin Tişe.

După încheierea lucrărilor, Primăria Cluj-Napoca este cea care va interveni pentru repararea şi asfaltarea drumului. "Artera va fi reparată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, din câte am înţeles, iar ministerul va organiza abia în luna august licitaţiile pentru desemnarea constructorilor, aşa că şi dacă am fi terminat mai repede lucrările, primăria n-ar fi avut cum să intervină", a afirmat Tişe. Liderul CJ Cluj spune că de la ieşirea din Cluj-Napoca spre Chinteni şoseaua este "prinsă" în programul de asfaltare a celor 480 de kilometri de drumuri judeţene pentru care instituţia va organiza o licitaţie în luna iulie. "După ce vom avea constructori, ne vom apuca şi de modernizarea celor 480 de kilometri de drum judeţean", a spus Alin Tişe.

De cealaltă parte, primarul Sorin Apostu a estimat că acei peste trei kilometri ai străzii Oaşului dinspre Valea Chintăului vor intra în reabilitare din această toamnă, fiind prinşi în programul de modernizare a celor 10.000 de kilometri de drumuri de interes local şi judeţean lansat de Ministerul Dezvoltării. "Din câte am înţeles, documentaţia de licitaţie a fost făcută în aşa fel încât să nu existe contestaţii şi să poată fi semnate contractele de modernizare a drumurilor din ţară incluse pe lista aprobată de minister. Noi deja am transferat drumurile la Ministerul Dezvoltării. Aşteptăm derularea licitaţiei în
1 august", a afirmat primarul.

"Pentru drumul de pe Valea Chintăului primim cele mai multe sesizări de la cetăţeni. De exemplu, pe site-ul domnuleprimar.ro am avut circa 100 de sesizări trimise. În toate ni se cerea să intervenim pe Oaşului, spre Valea Chintăului. Noi am făcut un răspuns către toţi cetăţenii, prin care i-am informat că primăria a făcut eforturi pentru identificarea de fonduri pentru repararea mai multor artere ca cea în cauză, în aşa fel încât să nu afectăm celelalte programe de asfaltare a străzilor, mai ales că vorbim de artere cu lungimi foarte mari", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Municipalitatea face un apel către cetăţeni să aibă răbdare pentru că drumul spre Valea Chintăului va intra în modernizare. "Deşi oamenii nu renunţă la sesizări, răspunsul nostru este acelaşi", a adăugat Oana Buzatu. "Străzile Oaşului, Făgetului, drumul Sf. Ion şi Borhanci au fost incluse în lotul de obiective de investiţii pentru care ministerul a progamat licitaţie publică în vederea stabilirii executantului în data de 1 august 2011. În paralel cu aceste demersuri de la nivel ministerial, primăria a pregătit documentaţia necesară pentru realizarea trotuarelor pe toată lungimea drumurilor, precum şi a amenajării acceselor la proprietăţile limitrofe", se arată în răspunsul primăriei către oamenii nemulţumiţi de starea dezastruoasă a străzii Oaşului.

Drumurile din Cluj şi Alba, licitate la pachet în 17 august

Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat o licitaţie deschisă pentru modernizarea la pachet a drumurilor acceptate în programul "10.000 de kilometri" din judeţele Cluj şi Alba. Valoarea estimată a contractului este de peste 542 de milioane de lei, iar durata contractului este, conform datelor de pe SEAP, "începând de la 15 septembrie anul acesta până la 31 decembrie 2019". Dacă iniţial ofertele trebuiau deschise pe 1 august, termenul a fost decalat pentru 17 august, conform unui anunţ al Ministerului Dezvoltării.

 

Comenteaza