Când va fi gata pista de biciclete Floreşti - Cluj - Apahida

Când va fi gata pista de biciclete  Floreşti - Cluj - Apahida
în vara anului viitor, noua pistă care leagă Cluj-Napoca de comunele Floreşti şi Apahida se va finaliza, având în vedere că s-au aprobat modificările de traseu, operate în proiectul iniţial.

Cicliştii amatori din Cluj ar trebui să nu se neliniştească pentru că noua pistă se va finaliza până anul viitor, afirmă primarul din Floreşti, Horia Şulea. El a informat că au fost acceptate modificările de traseu ce au fost operate în cadrul proiectului, iar lucrările ar urma să reînceapă din 2014. O bună parte din trase, 2,5 km, ar urma să treacă de-a lungul DN1.

Proiectul a fost lansat de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu administraţiile locale Floreşti şi Apahida încă din 2010. Scopul administraţiei locale a fost acela de a încuraja transportul ecologic, având în vedere aglomeraţia din traficul rutier. În baza strategiei metropolitane, municipiul a promovat acest proiect de bike-sharing pentru a obţine o finanţare europeană din Programul Operaţional Regional, în calitatea sa de pol naţional de creştere. Valoarea proiectului se ridica la 12 milioane de lei. O parte dintre staţiile de biciclete au fost montate, însă, din pricina modificării traseului, proiectul a stagnat. Şulea a explicat că amplasamentul din spatele complexului Polus nu permitea amenajarea pistei de biciclete. „E prea accidentată zona respectivă. Chiar nu putea fi amenajată pe acel teren o pistă biciclete. Ca atare, proiectul a fost modificat, iar ceea ce este important e faptul că noul traseu a fost acceptat de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest", a menţionat primarul. El a explicat că lucrările vor începe imediat ce vremea va permite. "Cred că undeva prin vară, pista va fi gata", a spus Şulea.

Traseul modificat vizează partea de la intrare dinspre Gârbău în Floreşti şi partea din zona Polus. „În loc să se meargă prin spate, se va merge de-a lungul DN1. În zona Polus vor exista piste pe ambele părţi de drum, câte una pe fiecare sens de mers", a detaliat Şulea. Mai departe, pista va merge, de pe DN1 până la strada Plopilor din Floresti, urmând să continue pe celelalte străzi din comună. Pista va fi delimitată prin borduri de partea carosabilă.

În octombrie anul trecut, primarul Emil Boc anunţa că au început lucrările pentru amenjarea staţiilor de biciclete. Se preconiza realizarea unei reţele de self-service pentru închirierea de biciclete, cu 50 de staţii şi a peste 15,4 km de piste, pe traseul Floreşti - Cluj-Napoca - Apahida. Un bilanţ recent prezentat de municipalitate atesta că s-au făcut şase staţii pe Brâncuşi, Calea Floreşti, Cardinal I. Hossu, Mihai Viteazul, Dorobanţilor şi Detunata. Pentru atingerea cifrei de proiect ar urma să se ajungă la 43 de puncte de închiriere pe Cluj-Napoca. Potrivit specialiştilor din executiv, la finalul proiectului vor exista 18,8 km de pistă pentru biciclete.

Etichete
Comenteaza