Când vom depozita gunoiul în condiţii ecologice

Când vom depozita gunoiul în condiţii ecologice
Costurile pentru închiderea gropii de la Pata Rât ar urma să se tripleze, având în vedere că s-a depus o cantitate de deşeuri cu mult peste ceea ce s-a estimat în proiectul elaborat în urmă cu doi ani, a atras atenţia liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Prezent la REALITATEA FM Cluj, acesta a explicat că a căzut la înţelegere cu partenerii firmei Confort SA, astfel că prima celulă ecologică pentru depozitarea deşeurilor ar putea fi finalizată în toamnă.

Deşeurile menjare ale clujenilor sunt depozitate ilegal în groapa de la Pata Rât, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Situaţia aceasta ar urma să fie reglată de către instanţă, în perioada imediat următoare, a arătat Uioreanu, însă, între timp, Consiliul Judeţean se va vedea obligat să plătească toate costurile suplimentare care se vor ivi în procesul de închidere şi ecologizare a gropii de la Pata Rât. "Atunci când s-a făcut proiectul pentru închiderea gropii de gunoi s-a estimate o anumită cantitate de gunoi, având în vedere că această groapă a fost declarată, oficial, închisă de mai bine de un an. Cu toate acestea, operatorii de salubritate au continuat să depoziteze ilegal deşeuri şi fac asta în continuare. În perioada următoare, urmează să selectăm firma care se va ocupa de închiderea rampelor neconforme din judeţ, inclusiv a celei de la Pata Rât. Pentru că vorbim de o cu totul altă cantitate de deşeuri, presupun că şi costurile vor fi cu mult mai mari", a spus Uioreanu.

Până când Consiliul Judeţean va fi în măsură să ofere o alternativă ecologică pentru depozitarea deşeurilor menajere, operatorii de salubritate se vor vedea nevoiţi să transporte deşeurile menajere în alte judeţe. Acestă situaţie va rămâne valabilă până în momentul în care Consiliul Judeţean va deschide prima celulă ecologică de depozitare a deşeurilor. "Sper ca în toamnă să putem dispune de această primă celulă de depozitare, având în vedere că am ajuns la o înţelegere cu cele două firme care se aflau în consorţiul Confort", a spus Uioreanu. Firma Confort a intrat în procedură de insolvenţă încă de anul trecut, lăsând baltă atât lucrările la centrul de depozitare cât şi pe cele de la rampele de transfer. Firma a încasat un avans de 13 milioane de euro, fără să lucreze de toţi aceşti bani, însă, spune Uioreanu, toate obligaţiile de lucru vor fi onorate de către celelalte două firme, partenere în consorţiul Confot, respective Atzwanger SPA şi Ladurner Impianti. În total, proiectul de gestionare a deşeurilor în sistem integrat este evaluat la 255 de milioane de lei. Din această sumă, numai costurile pentru centrul de depozitare de ridică la 107 milioane de lei. Peste 70% din finanţare este asigurată din fonduri europene.

 

Etichete
Comenteaza