Video Când vor începe lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj. Sunt suficiente cele 150 de milioane din PNRR?

Când vor începe lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj. Sunt suficiente cele 150 de milioane din PNRR?

Viitorul Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca va avea 12 secții cu peste 500 de paturi pentru spitalizare continuă, peste 1.200 de angajați și un heliport. Lucrările ar urma să înceapă în vara anului viitor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre cele 150 de milioane de euro prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru noul Spital de Copii din Cluj, și dacă sunt suficiente pentru acest proiect.

„Sper ca această sumă să fie acordată pentru județul Cluj, prin acest program național. Cele 150 de milioane reprezintă costul estimativ pentru Spitalul Monobloc. Ne-am mișcat foarte repede, cred că suntem singurul proiect care am ajuns deja la contractarea agentului economic care va face studiul de fezabilitate, PUZ-ul și proiectul tehnic. Proiectul generat este extraordinar de complex și interesant.

După acestea, noi trebuie să trecem la licitarea execuției, care va fi în primăvara anului viitor, și tot anul viitor, până în vară, să începem lucrările de construire a viitorului spital de copii. Ar fi o mare realizare pentru județul nostru. Este o investiție uriașă”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Banii proveniți din PNRR trebuie accesați de către beneficiarii proiectelor până la cel târziu 31.12.2023, iar acestea trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026. Liderul forului județean se arată optimist în ceea ce privește aceste termene.

„Sper să ne încadrăm, pentru că și de asta ne-am grăbit cu această fază a hârtiilor, care nu prea se vede, dar este o muncă foarte mare în spate. Avem speranțe că anul viitor vom putea începe lucrările, iar în 3 ani să-l avem construit”, a adăugat Tișe.

Spitalul va avea și un centru de servicii medicale și cercetare în domeniul pediatriei cu adresabilitate regională. Spitalul va fi organizat pe 12 secții și va avea 510 paturi de spitalizare continuă - 129 de saloane cu două paturi și 202 rezerve cu un pat. De asemenea, spitalul va avea și 50 de paturi pentru spitalizare de zi și 65 de paturi pentru însoțitori. Va fi amenajat un heliport pentru urgențe, iar în demisolul clădirii vor fi asigurate peste 650 de locuri de parcare.

În secțiile spitalului vor lucra peste 1.200 de angajați, dintre care aproape 500 vor fi medici.

„Forța de muncă necesară pentru acest spital este consistentă - avem nevoie de aproape 500 de medici, 196 medici specialiști și 303 medici rezidenți. De asemenea, vor fi 347 de asistenți, 105 infirmieri, în total vor fi 1.288 de angajați”, a mai precizat Alin Tișe.

Câștigătorul concursului internațional de soluții pentru proiectarea viitorului Spital de Copii din Cluj-Napoca este o casă de arhitectură din Spania – Sevilla.

Comenteaza