Care sunt drumurile turistice care vor fi modernizate cu bani de la centru

Care sunt drumurile turistice care vor fi modernizate cu bani de la centru
Două drumuri judeţene importante ar putea fi cooptate într-un program de modernizare, derulat de Ministerul Transporturilor, urmând ca acestea să devină drumuri de importanţă naţională.

Sectoarele de drum judeţean Vlaha - Săvădisla - Lita - Liteni - Băişoara - Iara - Surduc - Buru şi Gilău - Someşu Rece - Someşu Cald - acumularea Tarniţa - Mărişel - Acumularea Fântânele vor fi transferate, de către Consiliul Judeţean, în custodia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pentru a fi modernizate. Există un program naţional de modernizare, pe care Ministerul Transporturilor îl derulează împreună cu Ministerul Tursimului. Astfel, o serie de drumuri judeţene şi locale din zone turistice vor fi modernizate din bugetul celor două Ministere, urmând să devină drumuri naţionale.

Consiliul Judeţean a decis să transfere două sectorare de drumuri în administrarea CNADNR, urmând ca acestea să fie încadrate în categoria funcţională a drumurilor naţionale. „În programul de perspectivă privind dezvoltarea economico-socială a judeţului Cluj, o importanţă deosebită o reprezintă reţeaua de drumuri.

Datorită amplasării geografice a judeţului nostru, a existenţei staţiunilor montane şi a obiectivelot turistice, drumurile sunt puternic solicitate de traficul rutier pe întreg parcursul anului", se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre ce va fi analizat în şedinţa publică de mâine.

În primul rând este vorba despre drumul judeţean DJ 107 M: Luna de Sus (DN1) - Vlaha - Săvădisla - Lita - Liteni - Băişoara - Iara - Surduc - Buru - limita judeţului Alba, care reprezintă una din axele rutiere importante ce asigură legătura între judeţul Cluj şi judeţul Alba, legând DN1 (Luna de Sus) de DN 75 (Buru). Traficul rutier înregistrat pe acest drum în anul 2010, conform recensământului auto, a fost de 4.391 media zilnică anuală, iar prognoza până în anul 2035 este de 8.692. Drumul are o lungime totală de 42,00 km.

Cel de-al doilea drum judeţean este DJ 107 P: Gilău (DN1) - Someşu Rece - Someşu Cald - acumularea Tarniţa - Mărişel - Acumularea Fântânele (DN1R). Acest sector reprezintă una din axele rutiere importante care asigură legătura între judeţul Cluj şi judeţul Alba, legând DN1 (Gilău) de DN 1 R, pe Valea Someşului Cald, peste Platoul Mărişel. Traficul rutier înregistrat pe acest drum în anul 2010, conform recensământului auto a fost de 5901 media zilnică anuală, iar prognoza până în anul 2035 este de 12.004. Drumul are o lungime totală de 44,26 km. "Ne dorim ca aceste drumuri să fie modernizate, astfel încât să devină drumuri naţionale, având în vedere că vorbim de zone de o importanţă turistică deosebită", a comentat Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj (subordonata CNADNR). Cecan a mai explicat că este vorba despre un program naţional care a demarat încă din 2008 şi care a fost întrerupt în Guvernul Boc. "Acem program este derulat în parteneriat de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Turismului. Concret, fiecare dintre cele două ministere se obligă să suporte câte 50% din valoarea modernizării acestor drumuri de importanţă turistică. Sper să putem merge mai departe cu acest program şi să reuşim să modernizăm şi cele două sectoate pe care ni le transferă Consiliul Judeţean", a spus Cecan. În 2008, în cadrul aceluiaşi program, a fost modernizat şi drumul Huedin - Arieşeni, care de asemenea a fost transferat ca drum naţional.

 

Etichete
Comenteaza