"Casa" căţeilor fără casă se extinde cu 75.000 de euro

Extinderea centrului de ecarisaj din subordinea Regiei Autonome a Domeniului Public presupune o investiţie de aproximativ 75.000 de euro, pentru proiectarea şi execuţia a 60 de noi boxe pentru căţeii fără stâpân ridicaţi din oraş.

Consilierii locali vor dezbate la şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind aprobarea devizului pentru extinderea centrului pentru câini. Dacă se va aproba studiul de fezabilitate, Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) va trece la următoare etapă, achiziţia proiectării şi execuţiei, susţine şeful regiei, Ioan Morocăzan.

La rectificarea bugetară de luna trecută, RADP a primit 450.000 de lei din bugetul local pentru extinderea centrului de ecarisaj de pe strada Bobâlna. Opoziţia din Consiliul Local l-au criticat pe edilul de Cluj Emil Boc că aruncă cu bani din bugetul local, în condiţiile în care suma propusă ar însemna costuri de peste 1.000 de euro/mp pentru extinderea centrului pentru căţei. Mai mult, consilierii USL au cerut direcţionarea unei părţi din aceşti bani către dotarea şcolilor, însă propunerea lor nu a trecut de plen.

La şedinţa de joi, primarul vine din nou în faţa consilierilor locali, de această dată cu o sumă mai mică faţă cea din devizul investiţiei întocmit de NDA 7 Proiect. Consilierii locali vor dezbate la şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţii "extinderea centrului de ecarisaj".

Potrivit estimărilor NDA 7 Proiect, extinderea centrului cu suprafaţa construită de peste 475 de mp, adică 60 de boxe pentru câinii de talie mare, necesită o investiţie de peste 324.000 de lei, adică aproximativ 75.000 de euro, aceasta pentru proiectare şi execuţie. Asta înseamnă un cost de peste 150 de euro/mp.

Din respectiva sumă, partea de amenajare presupune aproape 65.000 de euro. Termenul de realizare a extinderii este de 9 luni, potrivit devizului NDA 7 Proiect. "Dacă aleşii locali vor aproba devizul, atunci noi vom trece la următoarea etapă, contractarea serviciilor de proiectare şi execuţie. Este posibil să scadă costurile din deviz în urma achiziţiei pe care o vom organiza. Studiul de fezabilitate este o estimare. Am avut cazuri în care în urma licitaţie au scăzut costurile la 60%, la 70%, în funcţie de ofertele primite. Chiar dacă nu avem probleme cu câinii ca în alte oraşe, este bine să avem o zonă tampon unde să ducem câinii pe care îi ridicăm de pe domeniul public. Să ştiţi că avem sesizări, nu în fiecare zi, dar în fiecare săptămână. Au fost situaţii când nu am avut destule cuşti unde să ţinem câinii", a menţionat şeful RADP, Ioan Morocăzan.

Centrul de ecarisaj al RADP de pe strada Bobalna nr. 65 are o capacitate actuala de 157 locuri. Potrivit ultimelor date din luna octombrie, aici erau cazaţi 132 de căţei. Adăpostului RADP a fost modernizat în 2010 cu 1,6 milioane lei.

Primarul Emil Boc a anunţat că tendinţa de adopţie a câinilro comunitari este în creştere la Cluj-Napoca. "Înainte erau 20-23 pe lună adopţiile, în septembrie sunt 88", menţiona primarul. Cu toate acesta, el a ţinut să precizeze că oraşul are o problemă la capitolul căţei fără stâpân deoarece aceştia provin din localităţile satelit ale municipiul. "Cei mai mulţi câini abandonaţi provin de lângă păduri. Ne apar pe la marginea oraşului, în Sopor, la Pata Rât, câini care sunt de provenienţă rurală, aduşi la oraş", motiva Emil Boc necesitatea extinderii centrului pentru căţei.

 

Comenteaza