Foto Case la standarde europene, în loc de pășune la Copăceni

Case la standarde europene, în loc de pășune la Copăceni
Case la standarde europene în loc de pășune la Copăceni
Case la standarde europene în loc de pășune la Copăceni
Case la standarde europene în loc de pășune la Copăceni
Case la standarde europene în loc de pășune la Copăceni
Case la standarde europene în loc de pășune la Copăceni

Primăria comunei Săndulești vrea să facă un nou cartier de case la standarde europene pe o parcelă de 9,2 hectare pe un deal din satul Copăceni, care în prezent este pășune.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru reglementarea zonei rezidențiale și de funcțiuni complementare a fost avizat astăzi de Comisia Județeană de Urbanism.

”Prezenta documentație a fost întocmită în vederea sistematizării și dezvoltării unei noi zone de locuire, cu caracter rural. Terenul este amplasat pe un platou situat deasupra vetrei vechi a satului Copăceni, platou care continuă cu o pantă ușoară până dincolo de drumul național DN1, situat la nord-est față de amplasament.

Accesul către zona studiată se realizează pe drumul de exploatare De 123, un drum de pământ, cu lățime de 4 metri. Amplasamentul studiat este traversat, pe direcția est-vest de drumul de exploatare De 96, care și delimiteză zona studiată către nord.

Terenul studiat este liber de construcții și este utilizat pentru pășunat. Prin Planul Urbanistic General al comunei Săndulești, întreaga zonă studiată a fost reglementată ca Zonă pentru locuințe și funcțiuni complementare, fiind vorba de un teren de 92 000 mp.

Zona e destinată locuirii sub formă de locuințe unifamiliale de tip rural și locuințe colective mici cu maxim șase unități locative amplasate pe parcele de minim 900 mp și funcțiunile complementare locuirii. Zona devine construibilă după realizarea, avizarea și aprobarea unui plan urbanistic zonal care va asigura un minim 10% din suprafață pentru dotări publice.

Regimul de înălţime maxim admis va fi de trei niveluri supraterane: • Demisol + Parter + Mansardă (D+P+M) • Subsol + Parter + Mansardă (S+P+M) • Demisol + Parter + Etaj (D+P+E) sau Subsol + Parter + Etaj (S+P+E)”, se precizează în documentația întocmită de arhitecții de la RAUM.

”Zona studiată este practic Dealul Copacului care este la 4,5 km de Turda, 2,5 km față de Tureni, 800 de metri fața de DN1. Pe cele 9,2 hectare propunem 69 de parcele între 900 și 2500 mp pentru case, 3 spații verzi care vor însuma 11.000 mp și o zonă de locuire și servicii”, a precizat arhitectul Horațiu Răcășan.

”E un proiect foarte reușit, dar aș dori să știu dacă s-a luat în calcul cine va locui aici, dacă sunt cei din localitatea veche, oameni care produc pe terenul lor, au fost luate în calcul și spații pentru animale? Deci depinde foarte mult de cine va locui aici, proiectul arată foarte bine”, a spus Gheorghe Elkan.

”E foarte important cum va fi gândită această comunitate, să nu existe o separare între locuitorii vechi și cei care vin”, a adăugat Marcel Vancea

”Beneficiarul lucrării este primăria care din discuțiile pe care le-am avut cu dommul primar ia în calcul două variante să acorde gratuit parcele de circa 1.000 de metri tinerilor până în 35 de ani pentru a se stabili aici sau să concesioneze parcele spre construire unor terți. Ce pot spune este că în toate discuțiile noastre am observat că domnul primar se referă la oamenii de acolo ca la o comunitate ceea ce mă face să cred că va reuși sa adune oamenii de aici, să nu fie două sate, ci să fie un exemplu bun”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Cred că ce ar trebui să înțelegem este că ruralul secolul XXI este diferit de cel de până acum pentru că acum și în rural se pot asigura condiții de confort și igienă similare cu cele din mediul urban, inclusiv energii regenerabile. Mediul rural este promițător și o alternativă la mediul urban, iar aici poate că ajungem și la o discuție despre reorganizarea administrativă a județului pentru că așa nu se mai poate. Sunt sate care au murit și sunt sate care acum sunt pe punctul de s exploda și dacă nu o controlăm se va transforma în bidonville

Avem o mare șansă zic eu, pentru că se întâmplă o schimbare de referințe și paradigmă. Dacă nu punem piciorul în prag o să suportăm consecințe și o să ne bată obrazul generațiile următoare”, a precizat Horațiu Răcășan.

”Propunerea este de aviz favorabil și vă mulțumesc pentru șansa de a aviza astfel de proiecte”, a concluzionat Claudiu Salanță.

Comenteaza