Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene de 5 milioane de euro

Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene de 5 milioane de euro

Castrul roman al Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa, astăzi localitatea Turda, va fi restaurat printr-un proiect european în valoare de 5 milioane de euro, a informat joi municipalitatea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Turda, proiectul "Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda (CASTRUM)" are ca obiect modernizarea acestui obiectiv extrem de important pentru comunitatea locală dar şi pentru Transilvania, cu scopul de a-l transforma într-un brand al oraşului, alături de Salina Turda, care atrage anual mii de turişti din toată lumea.

Contractul de finanţare a fost semnat miercuri de primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, şi de directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Nord - Vest, Marcel Boloş. De asemenea, a fost finalizată documentaţia în vederea demarării procedurilor de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

"În cadrul proiectului vor fi realizate intervenţii cu rol de restaurare/reabilitare, conservare şi protecţie a materialului arheologic al Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa (astăzi Turda). Vor fi amenajate şi marcate la suprafaţă principalele drumuri din interiorul castrului (Via Pretoria, Via Principalis, Via Decumana) şi va fi recreat circuitul perimetral (Via Sagularis), care va permite atât vizitarea castrului, cât şi monitorizarea/întreţinerea obiectivului. (...) Se va realiza delimitarea (împrejmuirea) şi valorizarea castrului ca obiectiv turistic", se arată în comunicatul primăriei.

De asemenea, proiectul mai prevede crearea, pe circuitul de vizitare, a unor locuri de odihnă prevăzute cu bănci, dar şi montarea de pubele, cişmele cu apă potabilă şi amplasarea unor panouri informative - cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică şi indicatoare de traseu - în puncte cheie ale drumurilor romane şi în zonele de intersecţie ale acestora.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede şi o serie de acţiuni de cercetare şi supraveghere arheologică pentru obiectivele afectate de intervenţii, respectiv palestra, via pretoria, via principalis, via sagularis, porta decumana, porta principalis dextra, porta principalis sinistra, thermae, bastionul de curtină şi bastionul de nord-vest - care vor fi realizate conform specificaţiilor istoricilor şi experţilor restauratori.

Proiectul are valoarea de 21.861.853,51 lei, iar realizarea sa va dura, potrivit reprezentanţilor Primăriei Turda, patru ani.

Comenteaza