Cât vor fi taxele şi impozitele, în 2021, la Cluj-Napoca: parcări, terenuri şi clădiri neîngrijite, turism

Cât vor fi taxele şi impozitele, în 2021, la Cluj-Napoca: parcări, terenuri şi clădiri neîngrijite, turism
| Foto: Arhiva

Consilierii locali vor vota, în şedinţa de săptămâna viitoare, proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2021. Proiect din inițiativa primarului.

Rata inflaţiei de 3.8%

Amintim că, la începutul lunii noiembrie 2020, primarul Emil Boc declara că taxele și impozitele clujenilor nu vor fi majorate în anul 2021, exceptând ceea ce legea obligă să actualizezi în fiecare an, cu minim rata inflației (n.red. 3.8%). TOATE PREVEDERILE AICI!

Supraimpozitare pe imobile şi terenuri neîngrijite

Noutatea este că, începând cu anul 2021, proprietarii de terenuri neîngrijite, aflate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, vor fi supraimpozitaţi cu până la 500%, pe modelul aplicat de câţiva ani clădirilor din oraş. Prin terenuri neîngrijite se înţelege ca fiind cele în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute. Sunt scutite de la această plata terenurile pentru care proprietarii deţin autorizaţii de construire/demolare valabile şi au anunţat la ISC începerea lucrărilor. 

Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite dă roade la Cluj-Napoca. Un număr de 454 de imobile au fost reabilitate până în prezent în centrul istoric al oraşului.  Din cele 454 de imobile, 52 au fost refațadizate în cursul anului 2019, iar "orașul este împânzit de schele", confom șefului Poliției Locale, Marcel Bonțidean. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că programul de supraimpozitare cu 500% a clădirilor degradate va continua şi în anii următori, iar aria de influenţă va fi extinsă şi spre cartierele oraşului. 

Parcări mai scumpe la Cluj-Napoca din 2021

Taxele pentru parcări în Cluj-Napoca nu au mai fost majorate din 2017. Astfel că de la anul clujenii vor plăti mai mult pentru a-și lăsa mașinile în centrul orașului. Tarifele pentru parcare din zonele I și II vor fi majorate de anul viitor cu valori cuprinse între 25-50% din tarifele actuale.  Tarifele aferente abonamentelor pentru locurile de parcare din cartiere vor crește și ele cu 3,8%, valoare aferentă ratei inflației pe 2020.

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală:
- Persoane fizice – 79 lei/an
- Persoane juridice – 555 lei/an

Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:
- Persoane fizice – 66 lei /an
- Persoane juridice – 234 lei /an

Pentru parcări, copertine și garaje cu contracte, situate în cartierele din Cluj-Napoca
- Persoane fizice – 52 de lei/an
- Persoane juridice – 208 lei/an

Abonamente anuale parkinguri pentru riverani (cu excepția parkingului Moților și a locurilor de parcare cu ora, unde abonamentele nu sunt valabile)
- Abonamente pentru persoane fizice – riverani – 115 lei/an
- Abonamente pentru persoane juridice – 872 lei/an
- Abonamente pentru persoane fizice riverani – terasă – 68 lei /an
- Abonamente pentru persoane juridice - terasă – 234 lei /an
- Abonament de parcare pentru motociclete, mopede și biciclete – 52 lei/an

Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1
- Abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună
- Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 312 lei/lună/loc

Abonamente lunare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 2
- Persoane fizice – 104 lei/lună
- Persoane juridice – 146 lei/lună
- Abonamete riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre
- 30 minute zona I – 4 lei
- 1 oră zona I – 8 lei
- 2 ore zona I – 16 lei

- 1 oră zona II – 3 lei
- 2 ore zona II – 6 lei
- 4 ore zona II – 12 lei
- Pierdere card/tichet – 104 lei/zi

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihail Kogălniceanu, Octavian Petrovici, P-ța Unirii, Samuil Micu, Șt.O. Iosif, Hermann Oberth, Universității, Virgil Fulicea, Constantin Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai Sámuel, Dávid Ferenc, Emil Zola, Gaál Gábor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Victor Babeș, Aleea Învățătorului, P-ța Mihai Viteazu (parking cu bariere), Argeș, P-ța Ștefan cel Mare, Clinicilor, P-ța Avram Iancu, Parking Moților, Fortăreței.

Zona II: Cloșca, Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanților, Crișan, Deva, Dragalina (Camera de Comerț și Industrie), Aviator Bădescu, Remetea, Acad. David Prodan, Emil Racoviță, B.P. Hașdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, Parking BRD, Barițiu, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Ilie Măcelaru, Republicii, Iașilor, P-ța Cipariu (parking cu bariere), Avram Iancu, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roșca, Petőfi Sándor, Pitești, Frederic Joliot Curie, Ploiești, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany János, Cișmigiu, Nuferilor, Traian Moșoiu, Rubin Patiția, George Coșbuc, Păstorului, Croitorilor, Ceahlău, , Moldovei, Cireșilor, Haiducului, Andrei Mureșanu, Albert Einstein, C. Brâncuși (pe tronsonul cuprins între N. Titulescu și S. Albini), Bună Ziua, Kovacs Dezso, Petre Ispirescu, Rene Descartes, Craiova, Tăbăcarilor.

Parcări inteligente pentru biciclete

Abonamentul de parcare a bicicletelor, mopedurilor sau motocicletelor a fost stabilit pentru anul viitor la 52 de lei.

Taxa specială pentru promovarea turismului

Cuantumul taxei speciale pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca se stabilește anual prin hotărârea de consiliu local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale.
Taxa este nepurtătoare de TVA și se reține la sursă de către structurile de cazare turistică, care o evidențiază distinct și o înregistrează în contabilitate separat de tariful de cazare și mic dejun. Taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca este lunară. Pentru anul 2021, taxa se stabileşte prin aplicarea cotei de 1% la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului. 

Clujenii au la dispoziție modalități facile de plată a taxelor și impozitelor locale:

– online pe site-ul Primăriei:
https://www.e-primariaclujnapoca.ro/taxe/

– online pe www.ghiseul.ro;

– cu ajutorul codului QR de pe înștiințarea de plată a impozitelor (care va fi transmisă, conform legii, prin poștă);

– prin virament bancar, în conturile instituției deschise la Trezorerie – conturile IBAN pot consultate pe website-ul Primăriei:
https://primariaclujnapoca.ro/taxe-si-…/informatii-generale/

– direct, prin numerar sau card bancar, la:
-> ghișeele primăriilor de cartier,
-> la sediul Primăriei Cluj-Napoca din Piața Unirii nr. 1, precum și
-> la Centrul de Informare pentru Cetățeni, Calea Moților nr. 7.

Comenteaza