Cât vor plăti clujenii pentru căldură în această iarnă

Cât vor plăti clujenii pentru căldură în această iarnă
Clienţii din sistemul centralizat de furnizare a energiei termice plătesc un preţ reglemetat de 165 de lei/Gcal, cu TVA, preţ menţinut la acelaşi nivel ca şi anul trecut de subvenţiile acordate Regiei Autonome de Termoficare de la bugetul local al municipiului.

Clujenii legaţi la sistemul centralizat vor plăti aceleaşi facturi la apa caldă şi cădură în sezonul rece, anul acesta. Regia Autonomă de Termoficare spune că îşi asumă să susţină din veniturile sale „efectele minore" generate de creşterea preţului la gazele naturale care vor influenţa facurile clujenilor.

Începând de săptăma aceasta şi până în 4 octombrie se vor face probe tehnologice premergătoare furnizării agentului termic de către Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca. Având în vedere pregătirile pentru sezonul rece 2013-2014, instituţia a anunţat că nu va mai accepta cererile clujenilor pentru debranşarea de la sistemul centralizat. "Pentru realizarea acestor lucrări în condiţii de siguranţă, asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice sunt rugate să finalizeze toate lucrările aflate în derulare pe instalaţiile interioare şi să se asigure de corecta funcţionare a acestora", a mai anunţat RAT Cluj-Napoca la finalul săptămânii trecute.

Efectul majorării preţului la gaze naturale nu se va resimţi în facturile celor aproximativ 30.000 de clujeni racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic (din care 1500 de asociaţii de proprietari). Cel puţin asta promite regia clujeană pentru sezonul rece care va începe. „Preţul plătit de clujenii racordaţi la sistemul centralizat de furnizare al energiei termice este de 165 de lei/Gcal, inclusiv TVA. Acest preţ poate fi modificat prin Hotărâre de Consiliu Local, iar în prezent nu avem semnale că se doreşte o astfel de modificare. Creşterea preţului la gazele naturale nu afectează sensibil preţul final al energiei termice. Aceasta doarece Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca beneficiază de un preţ bun la gazele naturale valabil până la sfârşitul anului, negociat cu furnizorii, iar eventualele efecte minore vor fi suportate de Regie, fără să afecteze clienţii", a declarat purtătorul de cuvânt al RAT Cluj-Napoca, Ciprian Iancu. Acesta a adăugat că, prin procesul de cogenerare, regia reuşeşte să facă economii însemnate în ceea ce priveşte subvenţia acordată de Consiliul Local clujenilor pentru agentul termic de care clienţii noştri beneficiază.

Anul acesta Consiliul Local a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al RAT Cluj-Napoca, buget din care valoarea subvenţiei acordate din bani publici pentru anul acesta este de 40 de milioane de lei.

În ciuda promisiunilor, în ianurie anul acesta clujenii s-au plâns că au plătit facturi mai mari la încălzire, cu 25% decât iarna 2011-2012. Asta în condiţiile în care preţul gigacaloriei a rămas nemodificat. Spre exemplu, la un apartament de 4 camere oamenii au plătit în decembrie 2012 aproape 400 de lei, iar cu un an în urmă, putin peste 300 de lei. La un apartament de doua camere factura a fost de aproape 260 de lei, spre deosebire de 2011 cand a fost de circa 200 de lei.

Reprezentanţii Regiei de Termoficare susţineau că oamenii au plătit mai mult pentru că a fost mai frig decât cu o iarnă în urmă. Adică au pus creşterea facturilor pe seama temperaturilor mai scazute din decembrie 2012, cand s-a inregistrat o medie de minus 2 grade celsius, fata de decembrie 2011 cand media a fost de aproape un grad.

Dacă majorarea preţului la gazele naturale nu va afecta facturile, potrvit RAT Cluj-Napoca, atunci cu siguranţă, acestea vor fi mai ridicate, dacă iarna care se apropie va fi mai aspră. Adică, dacă luăm creşterea aplicată de regiei în sezonul rece trecut, de 25%, atunci înseamnă că pentru un apartament de două camere, factura va fi în jur de 325 de lei.

 

Comenteaza