Câte milioane pe an „înghite” întreținerea Cluj Arena. Valul de scumpiri la gaze și energie a lovit și în stadion

Câte milioane pe an „înghite” întreținerea Cluj Arena. Valul de scumpiri la gaze și energie a lovit și în stadion
| Foto: arhiva

Costurile de întreținere anuale la Cluj Arena ajung la aproximativ 7 milioane de lei, dar depind de mai mulți factori.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, costurile de întreținere lunare, respectiv anuale, la stadionul din Parcul Central, variază în funcție de consumul de energie, gaz și apă, precum și de evenimentele derulate.

Referitor la alimentarea cu energia electrică, așa cum ZIUA de CLUJ a scris în urmă cu o săptămână, pentru anul 2022 există un contract încheiat pentru furnizarea energiei electrice, inclusiv transport și distribuție la stadionul Cluj Arena pentru suma de 1.888 lei/kWh. Veolia a fost desemnată câștigătoare la licitația lansată în decembrie anul trecut de către Consiliul Județean Cluj.

Francezii de la Veolia Energie au sediul în România la București. Compania a fost principalul finanțator, în ultimii ani, al echipei de fotbal Petrolul Ploiești, una dintre rivalele Universității Cluj în lupta pentru promovarea în Liga I.

În anul 2021, prețul contractului pentru furnizarea energiei electrice, inclusiv transport și distribuție la stadionul Cluj Arena a fost de 0.46 lei/kWh. Așadar, se poate observa o creștere de aproximativ 4 ori mai mare, pe fondul scumpirilor majore din ultimele luni.

Factura pentru energia electrică în decembrie 2020 a avut valoarea de 96.657,00 lei, iar în decembrie 2021, factura pentru energia electrică a avut valoarea de 70.473,00 lei. Micșoarea facturii în contextul scumpirilor are cel mai probabil legătură cu puținele evenimente organizate în ultima lună a anului trecut pe stadionul clujean.

În ceea ce privește factura la gaze naturale, Cluj Arena n-a fost ocolită de majorările importante de preț de care s-au lovit toți consumatorii casnici sau non-casnici din România. În luna decembrie 2021, factura a avut valoarea de 79.901,00 lei, iar în ianuarie 2022 a avut valoarea de 117.623,00 lei, astfel fiind înregistrată o creștere de peste 30%.

De asemenea, Cluj Arena se mai pregătește și de o serie de investiții pentru perioada următoare.

Cele mai importante investiții planificate sunt:

• Lucrări de reparații (retoping) la pista exterioară de atletism;

• Trecerea sistemului electric al stadionului pe tehnologie LED;

• Înlocuire sistem automat de administrare a parcării subterane;

• Achiziționarea unor dulapuri metalice și încuietoare standalone pentru vestiarele Tribunei II a stadionului.

Comenteaza