Câţi bani au vecinii noştri

Câţi bani au vecinii noştri
Spre deosebire de celelalte administraţii locale clujene, Primăria Floreşti înregistrează, în 2014, un buget de 82,5 milioane de lei. Prin comparaţie, Primăria Baciu de abia ajunge la 11 milioane de lei.

În 2014, bugetul municipiului Cluj-Napoca depăşeşte suma de 1 miliard de lei, iar cel al Consiliul Judeţean trece de 680 de milioane de lei. Raportat la aceste sume, toate celelalte administraţii locale par să se confrunte cu falimentul. Mai puţin Floreştiul, care a ajuns la un buget de peste 82,5 milioane de lei. Ca şi comparaţie, comuna Apahida se încadrează la un buget de circa 50 milioane de lei. Cel mai prost stă comuna Baciu, care deşi se află în imediata vecinătate a municipiului Cluj-Napoca, dispune de numai 11 milioane de lei.

Administraţiile locale clujene dispun deja de proiecţiile bugetare pentru 2014, iar datele arată că nu sunt înregistrate modificări majore faţă de veniturile de anul trecut. Comuna Floreşti face, însă, o execepţie. De la un buget de 33,1 milioane de lei, se estimează că anul acesta s-a ajuns la peste 88,2 milioane de lei. Primarul Horia Şulea a explicat că această cifră este justificată, în mare parte, de cele şase proiecte europene pe care primăria le-a angajat, începând de anul acesta. „Cam 38 de milioane de lei sunt veniturile din aceste proiecte europene, dar chiar şi fără aceşti bani, tot înregistrăm o creştere importantă la buget, faţă de 2013. Cum a fost posibil să ajungem la circa 50 de milioane de lei? Am pus mai mult accent pe recuperarea creanţelor. Erau foarte multe firme care aveau datorii, dar nu numai", a explicat primarul Horia Şulea. Acesta a explicat că anul 2014 va fi anul investiţiilor în Floreşti, având în vedere că acest buget va permite administraţiei locale să direcţioneze un procent important din venituri penru lucrări de asfaltare (3,4 milioane lei), extindere reţele electrice (1,9 milioane de lei), iluminat public (2,4 milioane de lei) canalizare (500.000 de lei), staţii de pompare apă (2,5 milioane de lei) şi chiar spre o reţea subterană pentru cabluri (2 mil lei).

La polul opus, comuna Baciu de abia reuşeşte să ajungă la un buget de 11 milioane de lei. Din această sumă, 280.000 de lei provin din proiectele europene. „Sunt bani puţini, dar nu avem ce face, trebuie să ne descurcăm cu ei. Anul trecut am avut chiar 12 milioane de lei, însă, între timp nişte firme au intrat în insolvenţă", a spus primarul comunei Baciu, Florin Mureşan. Chiar dacă are un buget mic, comuna Baciu tot va direcţiona pentru investiţii o suma de circa patru milioane de lei. „Vom încerca să împărţim această sumă pe lucrări de infrastructură. În special ne interesează să realizăm reţeaua de apă în satele Mera, Rădaia şi Suceag", a spus Mureşan.

Primăria Baciu nu are datorii, chiar dacă are venituri mici, spre deosebire de comuna Chinteni care anul trecut figura cu datorii imense la Electrica (peste 100.000 de lei) şi la Compania de Apă Someş (de peste 200.000 de lei). Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a făcut o solicitare spre finele anului trecut, către Consiliul Judeţean, pentru a fi sprijinită cu 100.000 de lei, ca să-şi poată plăti datoriile. Lucia Suciu nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere. La vremea respectivă ea a acuzat că o seama de cetăţeni din Cluj s-au branşat ilegal la reţeaua din Chinteni.

Primăria Feleacu înregistra anul trecut un buget de circa 5 milioane de lei. „Noi nu dispunem încă de indicatorii de la Finanţe, ca atare, nu vă pot spune de ce buget vom dispune în 2014. Ne aşteptăm ca să fie puţin mai mare decât anul trecut", a subliniat viceprimarul comunei, Jakabffy Barna Samu.

Nici viceprimarul comunei Apahida, Radu Nicolae Păcurar nu a fost în măsură se estimeze de ce buget va dispune, în 2014, instituţia pe care o reprezintă. „Ştiu că anul trecut am avut undeva la peste 30 milioane de lei. Nu ştiu cât va fi în 2014. Trebuie să mă interesez". Anul trecut, primarul din Apahida, Grigore Fati, informa că bugetul comunei ajunge la circa 40 milioane de lei.

 

Comenteaza