Câți km de piste de biciclete are Clujul? Se mai pregătesc cel puțin 88. Tarcea: ''Pe toate străzile unde facem investiții facem și piste''

Câți km de piste de biciclete are Clujul? Se mai pregătesc cel puțin 88. Tarcea: ''Pe toate străzile unde facem investiții facem și piste''

Autoritățile locale promit să încerce să facă piste de biciclete pe fiecare stradă pe care o modernizează la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

''Avem 41,3 km. Proiectul de centură metropolitană este primul din România, care are pistă de bicicletă -19 km. De asemenea, pe malurile Someșului, pe cei 16 km vor fi piste de biciclete. Ne dorim să extindem acest proiect și în zona metropolitană, astfel încât să avem 60 de km de piste de biciclete de-a lungul Someșului.

Aș vrea să vă spun că pe fiecare stradă pe care noi o modernizăm la nivelul municipiului Cluj-Napoca, încercăm să facem piste pentru biciclete, piste sigure pentru biciclete, cu o lățime de minim 1,5 metri, pentru că altfel nu va fi folosită și nici eu nu mi-aș lăsa copilul să circule pe o pistă de biciclete care este nesigură. Pe strada Bună ziua, de exemplu, am renunțat la o bandă de circulație pentru mașini ca să facem piste pentru biciclete. Vom continua cu strada Fagului, în zona centrală deja avem un sistem integrat de piste pentru biciclete, dacă vrei să mergi de la gară pe strada Horea este legată cu zona centrală, strada Avram Iancu. Evident că mai avem mult de muncă să conectăm zona centrală cu cartierele, dar este în proiect și în perioada următoare pe toate străzile unde facem investiții facem și piste de biciclete'', a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru HotNews.ro.

Zona metropolitana ar urma sa beneficieze, astfel, de inca cel putin 88 de km de piste de biciclete (28 pe centura metropolitana si 60 pe malul somesului - incluzand cei 16 din masterplanul pentru regandirea malurilor raului). De asemenea, fiecare noua strada modernizata in oras ar urma sa beneficieze de piste pentru biciclisti.

28 de kilometri de piste pe Centura Metropolitană

Centura de 41,8 kilometri va avea 20 de noduri și va depăși suma 250 milioane de euro, termenul de finalizare a acesteia fiind anul 2024. În cadrul proiectului pentru Centura Metropolitană se propunerea realizarea unei rețele de piste de biciclete cu o lungime de 28 de kilometri, din care 19 kilometri urmează să fie de-a lungul centurii rutiere. 

„Un element deosebit de important care s-a reușit prin acest proiect este implementarea unei piste de biciclete, care ă aibă o lățime de 3 metri, adică să asigure o pistă continuă, cu dublu sens, cu lățimea de 1,5 metri pentru fiecare bandă. Ea va fi amplasată în general, în funcție de condițiile de relief, fie în exteriorul panourilor absorbante, în zona de debleu, destul de aproape de partea carosabilă, respectiv la 10, până la 20 de metri distanță, în zonele în care suntem într-un rambleu”, a declarat Silviu Tegzeșiu, șeful proiectului Centurii Metropolitane.

Pistă de biciclete pe malul Someșului, din Gilău la Bonţida

Clujenii vor avea un culoar de mobilitate pietonală și pentru bicicliști, care să urmeze cursul râului Someș. "Pe maul Someşului să avem un plan de mobilitate pietonală şi velo, de la Gilău la Apahida şi apoi până la Bonţida. Asta înseamnă că toţi cei din comunele limitrofe trebuie să îşi impună în PUG, aşa cum Clujul a făcut-o şi chiarm avem proiect în derulare. Avem două licitaţii în derulare pentru malurile Someşului, la Sala Sporturilor şi la Parcul Armătura", a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Reamintim că, în noiembrie 2018, Consiliul Local a votat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile râului Someșul Mic vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking Someș”, câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica. Ulterior, în mai 2019, consilierii locali au validat cheltuielile legate de acest proiect major. Vorbim despre un proiect împărțit pe două segmente, în valoare totală de peste 168 milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro), pentru care Primăria municipiului Cluj-Napoca spera să atragă fonduri europene.

– Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic: valoarea totală este de 123.696.371 de lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca fiind de 34.038.247 de lei;
– Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor: valoarea totală este de 44.242.722 de lei, contribuţia proprie a municipalităţii fiind de 4.199.883 de lei.

În mai 2020, Primăria a reușit să obţină un proiect european de aproximativ 123,7 milioane de lei (circa 25,5 milioane de euro), pentru zona I de revitalizare. Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 se întinde până în data de 30 aprilie 2023.

100 km de piste de biciclete în județ

Consiliul Județean Cluj inițiază proiectul „VeloCluj”, prin care forul administrativ, din bugetul multianual al Județului Cluj, folosind infrastructura drumurilor județene, va realiza trei trasee pentru bicicliști. Cele trei trasee identificate de Consiliul Județean Cluj pentru pistele de biciclete sunt:

1: Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Petreștii de Jos – Cheile Turzii
2: Cheile Turzii – Mihai Viteazu – Turda
3: Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Liteni – Săvădisla – Băișoara – Muntele Băișorii

Comenteaza