Ce a decis CTP cu ruta metropolitană Cluj - Floreşti. Se amenajează o staţie nouă

Ce a decis CTP cu ruta metropolitană Cluj - Floreşti. Se amenajează o staţie nouă
Minihub de transport public. Autobuzele de Floreşti se întâlnesc cu troleibuzele, tramvaiele şi taxiurile de Cluj, pe o arie restrânsă.

Consilierul local Radu Moisin a solicitat Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, în luna martie, să conceapă liniile metropolitane în aşa fel încât floreştenii să nu fie lăsaţi în staţia Bucium, ci să fie transportaţi până în centrul municipiului.

Moisin vedea în acest demers două avantaje: faptul că locuitorii din Floreşti nu ar trebui să mai schimbe (cel puţin) două mijloace de transport în comun până la serviciu şi, drept consecinţă, că mulţi dintre ei vor alege să îşi abandoneze maşinile în parcarea de acasă. 

„Consider că în felul acesta s-ar reduce aglomeraţia în Floreşti şi Mănăştur. Mulţi dintre călători sunt deranjaţi că trebuie să schimbe autobuzele în zona Bucium şi preferă să se deplaseze cu maşinile personale. Sunt convins că floreştenii vor fi mai tentaţi să îşi lase automobilele acasă dacă vor avea confortul unei curse directe până în centrul Clujului", spunea Moisin.

Inclusiv primarul Floreştiului, Horia Şulea, se implicase în dezbaterea pentru liniile metropolitane. „Am discutat cu domnul Liviu Neag, directorul CTP, şi am convenit să ducă încă o linie până în centrul Clujului. Este vorba despre M21, care va urma traseul Cetatea Fetei - Poligonului - DN1 - Piaţa Mihai Viteazul. Călătorii vor utiliza un bilet simplu şi preţul abonamentelor nu va fi mai mare", a spus Şulea.

De curând, Moisin a primit răspuns de la CTP: nu se poate. Reprezentanţii companiei susţin că venirea autobuzelor până în centru ar aglomera Piaţa Mihai Viteazul peste măsură, mai ales că în vară în această zonă urmează să se închidă, pentru lucrări, Podul Traian. „Prelungirea traseului M21 până în zona centrală ar conduce la creşterea cu 50% a kilometrilor parcurşi, a timpului de parcurs şi a mijloacelor de transport planificate", se mai arată în răspunsul CTP.

2

linii de transport metropolitane ale CTP, care deservesc comuna Floreşti, nu au staţia terminus pe strada Bucium, în acest moment: M23 ajunge până sub podul Calvaria, iar M26 întoarce la Opera Maghiară.

„După solicitarea dlui Moisin, am fost bombardaţi cu mesaje de la floreşteni, care ne-au cerut să lăsăm traseele aşa cum sunt. Le convine la Bucium, pentru că acolo există o joncţiune foarte bună cu linii de troleibuz, autobuz şi tramvai. Să ştiţi că linia M26, care merge până lângă Parcul Central, are un grad de încărcare de cel mult 50% pe teritoriul municipiului", a explicat Neag.

Pentru a-i ajuta pe floreşteni, va exista şi o staţie de transport public nouă în zona Bucium. Autobuzele metropolitane nu vor mai opri înainte de intrarea în sediul secţiei 4 de poliţie, ca acum, ci chiar pe strada Primăverii.

„Există o alveolă pentru mijloacele de transport în comun, înaintea staţiei de tramvai. Are 35-40 de metri, aşa încât acolo încap autobuze articulate. Acolo vor opri autobuzele metropolitane Astfel, călătorii vor putea ajunge mai uşor, fără să traverseze, în staţiile de tramvai sau de troleibuz.

Există şi o trecere de pietoni aproape, pentru cei care vor dori să meargă în staţia de autobuz. Avem o alveolă mai mică, în dreptul staţiei de tramvai, în care vom amenaja staţia de taxi. Ei stau acum mai în faţă şi ocupă o bandă de circulaţie", a spus Mirela Mărincean, şefa serviciului siguranţa circulaţiei rutiere, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

6

linii de transport metropolitane deservesc relaţia Cluj-Napoca - Floreşti: M21, M22, M23, M25, M25 şi M26.

Comenteaza