Ce are de gând Paszkany cu stadionul din Gruia

Ce are de gând Paszkany cu stadionul din Gruia
Omul de afaceri clujean nu renunţă la cererea privind transferul stadionului din Gruia în patrimoniul Consiliului Judeţean. La schimb cere banii investiţi dar şi fonduri pentru aducerea stadionului la standardele Elite ale UEFA.

De parcă n-ar fi de ajuns că deţine un stadion pentru care nu are fonduri de întreţinere, Consiliul Judeţean s-ar mai putea trezi în proprietate cu încă un obiectiv similar: stadionul CFR, din cartierul Gruia. Omul de afaceri Arpad Paszkany consideră că administraţia judeţeană este datoare să sprijine şi clubul de fotbal CFR, aşa cum a procedat cu Universitatea, care a beneficiat în mod direct de noul stadion de 45 de milioane de euro. Paszkany a lansat propunerea ca şi stadionul CFR să intre în custodia administraţiei judeţene.

Lucrurile nu se opresc aici. CFR vrea să-şi recupereze banii pe care i-a investit până acum în lucrările de modernizare, plus sumele necesare pentru aducerea stadionului la standardele Elite.

Arpad Paszkany are o cerere mai veche la Consiliul Judeţean, la care spune că nu a renunţat. Este vorba despre intenţia de a transfera stadionul din Gruia în patrimoniul Consiliului Judeţean. „Aşa cum echipa Universitatea a beneficiat în mod direct de construcţia unui stadion nou, tot aşa, avem şi noi dreptul să fim ajutaţi. Eu am investit în clubul CFR, în timp ce proprietarii Universitatea au primit totul de-a gata. Eu plătesc anual peste 1 milion de euro impozit pe clădire, acolo avem angajaţi care se ocupă de întreţinere, paznici, toţi cu salariile plătite la zi, sunt cheltuieli mari la care se mai adaugă şi facturile la utilităţi. În afară de acest aspect, am investit din banii proprii 23 de milioane de euro pentru a moderniza stadionul. Nu am primit nimic de la autorităţile locale. În schimb, Consiliul Judeţean a construit de la zero un stadion pe care l-a oferit, fără licitaţie publică, Clubului Universitatea. Iar acum patronii Universităţii se plâng că pentru ei e prea scumpă chiria. Este complet anormală această situaţie", a menţionat Paszkany.

Pentru echilibrarea problemei, Paszkany se aşteaptă să-şi recupereze banii investiţi de la Consiliul Judeţean. „Iniţial ni s-a spus că nu se poate investi în stadionul nostru pentru că trebuie să fie proprietatea Consiliului Judeţean. Foarte bine, noi suntem pregătiţi să-l transferăm în patrimoniul Consiliului Judeţean", a spus Arpad Paszkany. La schimb, Consiliul Judeţean trebuie să aloce 9 milioane de euro pentru aducerea stadionului la standardele Elite. În plus, din cei 23 de milioane de euro, bani investiţi în modernizarea stadionului, CFR are pretenţia să recupereze de la administraţia judeţeană 10 milioane de euro. „Banii pot fi eşalonaţi pe cinci ani. În fiecare an, primim câte două milioane de euro", a spus Arpad Paszkany. În contul sumei rămase, de 13 milioane de euro, CFR va putea fi păsuită gratuit pe stadion, fără a mai plăti chirie o lungă perioadă de timp.

În schimb, Consiliului Judeţean îi va reveni sarcina să plătească impozitul pe stadion, aşa cum procedează acum pentru Cluj Arena, dar şi să asigure eventuale costuri de reparaţii. Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a respins posibilitatea ajungerii într-o astfel de situaţie. „Deocamdată nu s-a luat în discuţie o astfel de ipoteză. Pentru noi e greu cu un singur stadion. Trebuie să rezolvăm situaţia cu Cluj Arena, pentru care încă nu avem toate actele în regulă. Nici nu se ştie, dar pentru acest stadion nu s-a făcut recepţia încă, teoretic, el n-a fost luat în folosinţă, deci nici nu este întăbulat. În afară de asta, ne lipsesc o serie omologări. Sunt multe de făcut", a spus Uioreanu. Arpad Paszkany se consideră nedreptăţit de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, subliniind că şi dacă şi-ar dori acum ca echipa CFR să joace pe Cluj Arena, acest lucru ar fi imposibil, dat fiind faptul că stadionul nu a fost omologat pentru Liga Campionilor. „Fosta conducere a Consiliului Judeţean nu a dorit ca stadionul să fie omolgat, tocmai pentru ca CFR Cluj să nu poată să joace pe el", a comentat Paszkany.

Finanţatorul a menţionat că administraţia judeţeană şi-a justificat gestul apreciind că Universitatea nu va ajunge să joace la nivel de Champions League şi că nu are pentru ce să ceară ca stadionul să fie omologat. „Nu au cerut omologarea, în ciuda faptului că noi le-am transmis două scrisori în care îi informam că suntem interesaţi să facem parte din echipa de management a noului stadion şi că vrem ca şi echipa CFR să poată să joace acolo. Am primit răspuns, atunci, că dacă ajungem în Champions League, pe Cluj Arena vor putea să intre să se antreneze doar echipele rivale. Acum suntem invitaţi să venim să jucăm, însă cum putem să o facem dacă a început am fost refuzaţi în modul acesta. Oricum, nu există omologarea pentru meciuri de Champions League", a comentat patronul CFR.

Consiliul Judeţean Cluj va putea să face demersuri pentru omologarea stadionului, nu este o problemă în sensul acesta, a precizat Uioreanu. El a precizat că îşi menţine invitaţia ca şi CFR să joace pe Cluj Arena. Arpad Paszkany a explicat că va oferi Consiliului Judeţean consultanţă în privinţa demersului omologării, dar că acest lucru nu înseamnă că e dispus să uite că i s-a refuzat intrarea pe Cluj Arena.

 

Comenteaza