Ce face Primăria Cluj cu taxa de turist. De 2 ani, la fiecare cazare se plătesc 5 lei în plus

Ce face Primăria Cluj cu taxa de turist. De 2 ani, la fiecare cazare se plătesc 5 lei în plus

Începând cu 1 ianuarie 2019, cazarea în Cluj-Napoca costă cu 5 lei mai mult, indiferent de hotel.

Asta pentru că autorităţile au introdus o taxă specială. Banii vor fi folosiţi pentru a alimenta un buget dedicat turismului, creat pe model european. Peste 4 milioane de lei pe an se aşteaptă primăria să strângă, din această taxă,  suma urmând  să fie investită în promovarea şi reabilitarea atracțiilor turistice din oraș.

"Banii sunt în fondul dedicat şi vor fi folosiţi pentru realizarea aplicaţiei pentru promovarea turismului din Cluj-Napoca şi pentru alte facilităţi alternative. O să vi le prezint la începutul anului viitor", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Taxa de turism funcţionează de ani buni în ţări ca Italia, Franţa sau Spania. În Peninsulă, de exemplu, variază între 0,50 cenți și șapte euro, în funcție de câte stele are hotelul unde e achitată.  Şi la Oradea, hotelierii percep o taxă de 2% din tariful de cazare, pe care o virează apoi în contul Primăriei. Banii sunt folosiţi pentru promovarea oraşului, prin intermediul unei asociaţii înfiinţate de municipalitate în acest scop. La Iași, taxa reprezintă 0,75 % din tariful de cazare.

Comenteaza