Ce propuneri face SOS Cluj privind amenajarea Lacului Gheorgheni I

Ce propuneri face SOS Cluj privind amenajarea Lacului Gheorgheni I

Proiectul anunțat de Primăria Cluj-Napoca de a reamenaja zona Lacului Gheorgheni I a iscat un viu interes în rândul clujenilor. Asociația SOS Cluj are și câteva propuneri referitoare la transformarea acelui spațiu.

”Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS), care desfășoară de zece ani campania SOS Parcul Est, salută inițiativa pistei de biciclete și a unei alei pietonale pe malul nordic a primului lac din Gheorgheni. Dar insistăm să nu facem lucrurile cu heirupul. Pista de biciclete trebuie integrată în proiectul Parcului Est, pentru care Primăria, la propunerea noastră, a lansat un concurs de proiecte pentru crearea celui mai mare spațiu public verde din Cluj, care ar fi trebuit să se desfășoare în mai”, spun reprezentanții ONG-ului.

Mai exact aceștia propun ca pistele de biciclete cu dublu sens prevăzute să fie amenajate împrejurul lacului să fie mai largi și nu de doar 2 metri, iar în compensație să fie mărit spațiul pietonal la lacul 3 sau să opteze pentru varianta pistei pe un singur sens pentru a da posibilitatea oamenilor să pedaleze în tandem și să se recreeze.

”Pistele de biciclete se fac pe distanțe mai mari de 450 de metri, de aceea Primăria trebuie să lege pista de lacul 3, unde se demolează garajele, și Parcul Est într-un plan coerent. În acest caz, nu vedem un plan de ansamblu, de avea o rețea de piste la nivel de oraș, lucru care poate fi făcut acum, în contextul pandemiei, pentru că nu există trafic auto. Nu vedem integrată amenajarea pistei nici în contextul creării Parcului Est, unde am propus aproape zece kilometri de piste și alei pietonale.

Pista și aleea, fără o strategie mai generală, par doar un târg pentru a se autoriza un nou proiect imobiliar pe versantul nordic al lacului. Votul programat joi de Consiliului Local ar trebui dat după ce se lămuresc aspectele prezentate de SOS printr-o dezbatere publică în format digital sau în format fizic, la încheierea pandemiei” adaugă cei de la SOS Cluj.

Vezi și Lacul I Gheorgheni se reamenajează

Comenteaza