Ce se alege de sala polivalentă

Ce se alege de sala polivalentă
Construcţia sălii polivalente, din vecinătatea Cluj Arena, ar putea fi continuată de la stadiul în care se află acum, apreciază directorul ACI Cluj, Ioan Aşchilean. Totul depinde de decizia instanţei şi de modul în care se vor derula negocierile cu primăria.

Conducerea societăţii ACI, care a câştigat procesul cu primăria în tribunal, a reuşit să demonstreze, într-o primă fază, nelegalitatea contractului pe care primăria l-a semnat cu societatea Con-A (şi partenerii ei) pentru construcţia sălii polivalente de lângă stadion. Directorul ACI, Ioan Aşchilean, spune că firma Con-A, care a câştigat această licitaţie în 2010, a încălcat cerinţele din caietul de sarcini, atât în ce priveşte arhitectura obiectivului, cât şi în privinţa reamplasării unor spaţii. În funcţie de pretenţiile pe care le are primăria, această situaţie va putea fi remediată, crede Aşchilean.

Primarul interimar Radu Moisin spune că decizia Tribunalului de a anula procedura de licitaţie cu privire la atribuirea contractului de construire a sălii polivalente ar fi o premieră în România, având în vedere că anterior atât Tribunalul Comercial, cât şi Curtea de Apel au respins contestaţia firmei ACI şi mai ales dacă se ia în considerare faptul că lucrările la sala polivalentă au evoluat până la 60%. "Din păcate, acest caz a fost disjuns, astfel că s-au judecat două speţe, prima cu privire la procedura de achiziţie şi cea de-a doua cu privire la legalitatea contractului. În privinţa procedurii de achiziţie am câştigat la două instanţe, atât la Tribunalul Comercial, cât şi la Curtea de Apel. A rămas cazul de pe rolul Tribunalului, unde instanţa s-a pronunţat cu privire la legalitatea semnării contractului. Pe moment, ACI a obţinut câştig de cauză, ceea ce este anormal şi vă asigur că este un caz unic în România, având în vedere stadiul lucrărilor la acest proiect de investiţie", a comentat Moisin.

El a precizat că imediat ce va primi motivarea instanţei primăria va formula recurs. "Dacă în final nu vom câştiga acest proces, ne vom trezi într-o situaţie complet ciudată. Adică vom avea două hotărâri defintive, emise de instanţe diferite. Una ne spune că procedura de licitaţie pe care am organizat-o cu prvire la atribuirea acestui contract de lucrări este perfect legală, iar cea de-a doua ne va spune că, de fapt, contractul pe care l-am semnat ar fi nelegal. Or, noi nu ne permitem să ţinem în impas un proiect de anvergura sălii polivalente din pricina acestei sincope juridice", a subliniat Moisin.

Licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări la sala polivalentă s-a derulat în 2010, iar câştigător a fost desemnat consorţiul condus de Con-A, cu preţul de 50,9 milioane de lei. Consorţiul condus de ACI a propus o ofertă în valoare de 91,87 milioane de lei. Societatea Depora, cu 88,2 milioane de lei, a fost descalificată. Reprezentanţii ACI Cluj au contestat de la bun început preţul nejustificat de mic ofertat de Con-a, precum şi faptul că această firmă ar fi venit inclusiv cu o ofertă alternativă, deşi în caietul de sarcini se specifica foarte clar "că nu sunt acceptate oferte alternative". Pe parcursul procesului, instanţa a decis efectuarea unei expertize care să releve măsura în care oferta câştigătoare a respectat condiţiile din caietul de sarcini. "Toate cele trei părţi implicate în proces (ACI, primăria şi CON-A) au fost de acord cu efectuarea unei expertize asupra ofertei CON-A. Tribunalul a stabilit experţii judiciari pentru efectuarea expertizei şi fiecare parte implicată în proces a fost reprezentată de un expert asistent. Timp de patru luni, experţii au analizat detaliat oferta, comparativ cu cerinţele din documentaţia de licitaţie, prezentând-o la tribunal", explică Aşchilean.

În baza rezultatului acestei expertize, ACI a reuşit să câştige procesul. "Instanţa a decis că membrii comisiei de licitaţie aveau obligaţia să observe aceste neconformităţi la deschiderea ofertei CON-A şi să o descalifice", a transmis Ioan Aşchilean. "Prin urmare, nu putem decât să fim de acord cu decizia Tribunalului, pentru că s-a bazat pe rezultatul expertizei", a spus Aşchilean. Dacă în final ACI va câştiga acest proces, acest lucru nu înseamnă că situaţia va scăpa de sub control, a ţinut să precizeze Aşchilean. "Este adevărat că în acest moment legea spune că acel contract dintre primărie şi CON-A este nelegal, pentru că el nu respectă caietul de sarcini al licitaţiei. Mai exact, CON-A a lucrat fără a respecta condiţiile de arhitectură şi ceea ce ţine de unele funcţiuni, precum partea de acces şi nu numai. Acest lucru nu înseamnă că noi ne-am propus să demolăm tot ce s-a lucrat, aşa cum s-a vehiculat", a spus Aşchilean. El a precizat că totul depinde de pretenţiile primăriei. "În cazul în care am câştiga procesul, atunci ar trebui purtate negocieri pe actuala soluţie tehnică. Totul depinde de planurile pe care le are beneficiarul, adică primăria", a încheiat Aşchilean. Lucrările la sala polivalentă, care va avea peste 7.000 de locuri, au fost suspendate pe moment, până la definitivarea cazului din instanţă.

 

 

Comenteaza