Ce se întâmplă cu Bugetarea Participativă în 2020

Ce se întâmplă cu Bugetarea Participativă în 2020

Edilul Clujului spune că nu va renunţa la procesul de Bugetare Participativă nici în 2020, însă programul ar putea suferi câteva modificări.

"Vom lua procesul în perioada următoare. Există două propuneri: de a modifica proiectul şi de a-l face mai accesibil sau de a continua în forma tradiţională. Nu am luat decizia finală, ne preocupăm să implementăm proiectele existente. Probabil că îl vom ajusta ca să ţinem cont de toate părerile exprimate public", a declarat Emil Boc. 

Lista celor 15 proiecte câștigătoare prin programul de bugetare participativă din 2019. Aproape 200 de proiecte au fost propuse de clujeni, din care 40 au fost declarate eligibile, iar 30 au intrat în etapa finală de vot. 

PRIMUL PROIECT DIN FIECARE DOMENIU ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL DE VOTURI

  • Aer curat Cluj -  prevede realizarea de fațade verzi și plantarea de copaci de mari dimensiuni, inclusiv de arbori inteligenți - 428 voturi.
  • Reamenajarea Canalului Morii - 372 voturi 
  • Concurs de soluții pentru zona Clinicilor – Victor Babeș – Hașdeu – Piezișă - 262 voturi 
  • Scripor App - prevede creearea unei aplicații pentru smartphone care va cuprinde hărțile informative tactile, pentru clădirile importante din municipiul Cluj-Napoca, acestea fiind identificate cu ajutorul Alfabetului Scripor-Codul Tactil al Culorilor pentru nevăzători - 232
  • Legal wall - perete pentru exersarea artei stradale - 106 voturi
  • Semafoare inteligente pentru mașini la intersecțiile cu liniile de tramvai - 100 voturi 

RESTUL PROIECTELOR ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL DE VOTURI
 

  • Marcaje treceri de pietoni pentru biciclete + Semafoare pentru biciclete - 233 voturi
  • Amenajare pista automodele -  147 voturi
     
  • Alei de plimbare prin pădurea Făget - 128 voturi
     
  • Reamenajare zona pietonală Piața Mărăști- 123 voturi
      
  • Acoperișuri și fațade verzi - 122 voturi 
     
  • Minirampă din ciment pentru skateboarding sub podul din Mărăști - 81 voturi
     
  • Iluminat modern pentru siguranță rutieră pe Bulevardul Muncii - 78 voturi
     
  •  Realizare SF (&PUZ regenerare zona) Parking strada Lunii (depoul de autobuze) - 66 voturi
      
  •  Dezbatere publică online - 62 voturi

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că sunt şi proiecte care pot fi finanţate cu sume mici, de câteva mii de euro. „Luni s-a încheiat finalizarea votării în procesul de bugetare participativă al Primăriei Cluj-Napoca fiind aprobate 15 proiecte care vor primi finanţare din bugetul local pe anul viitor. Cele mai multe voturi – 428 - le-a obţinut proiectul <Aer curat la Cluj>, care prevede plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul, astfel încât să se elimine poluanţii prezenţi în aer, copaci inteligenţi pentru purificarea aerului, faţade verzi sau pereţi verticali pentru clădiri sau garduri vii între străzi şi trotuare. Acesta este evaluat la 150.000 de euro. Alte proiecte se referă la realizarea unui perete legal pentru artă stradală, care ar costa 2.000 de euro, sau construirea de acoperişuri şi faţade verzi, evaluat tot la 150.000 de euro”, au spus reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în 2019, urmând ca cele 15 proiecte declarate câștigătoare să fie implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2020. 

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se transformă în realitate. „Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Iar locuitorii municipiului Cluj-Napoca votează pe un site dedicat aceste proiecte iniţiate de concetăţenii lor”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.

Comenteaza