Ce se mai aude de Clujana? Șeful județului: „Chiar și mâine am putea face asta”

Ce se mai aude de Clujana? Șeful județului: „Chiar și mâine am putea face asta”

Cu peste 100 de ani de activitate, Fabrica de pantofi Clujana, o emblemă a orașului de pe Someș și a României în acest domeniu, și-a sistat activitatea de producție și a intrat, oficial, în faliment la sfârșitul anului trecut.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că fabrica se poate deschide în orice moment, dar va trebui preluată de o societate privată.

La această oră, fabrica este în faliment și nu mai poate funcționa. Poate reporni cu brandul Clujana într-o nouă fabrică. Patrimoniul și brandul nu au fost vândute și sunt la stat, adică la Consiliul Județean. Și mâine am putea face o vânzare câtre un privat, după o evaluare temeinică, a tot ce mai avem din patrimoniul Clujana, inclusiv brandul. Însă, există o reținere uriașă în rândul tuturor clujenilor, deoarece ei doresc ca să rămână la stat, doar că noi nu pricepem să administrăm. Nu știm să facem pantofi.

Dacă se dorește să se mai producă brandul acesta, trebuie dat la cineva. El deocamdată este conservat. Tot ce a fost în fabrică pe platforma Clujana este în proprietatea județului. Clujana a rămas cu acea mare clădire din față plus magazinele și birourile din Piața 1 Mai. De asemenea, a mai rămas cu ceva teren pe platformă care este sub niște centrale termice. Plus brandul. Noi am cumpărat acestea de la fabrică și am salvat brandul. 

Deci totul este în proprietatea publică a județului. Eu nu știu acum ce se poate face acolo. Nu am primit încă vreo ofertă concretă sau ceva, ca să-mi dau seama cât ar costa, cum ar putea funcționa. Este cert că, prin Consiliul Județean, nu putem administra eficient o fabrică de papuci. Este clar că în viitor, cine va dori să o valorifice, trebuie să apeleze la un privat. Clujenii încă nu sunt pregătiți pentru o înstrăinare”, a declarat Alin Tișe,la un post local de radio.

111 ani de Clujana. De la afacerea familiei Renner la faliment

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata" și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final „SC Clujana SA". În anii '80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Comenteaza