Ce se mai aude de Muzeul Octavian Goga din Ciucea? Tișe: „Este o bulină neagră pentru noi”

Ce se mai aude de Muzeul Octavian Goga din Ciucea? Tișe: „Este o bulină neagră pentru noi”

Starea Muzeului Memorial Octavian Goga, din comuna Ciucea, nu este una foarte bună, fiind necesare lucrări de reabilitare, a anunțat liderul forului administrativ județean, Alin Tișe.

La sfârșitul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Cluj, de miercuri, consilierul PMP Călin Cosma a ridicat problema Muzeului Octavian Goga din Ciucea, care nu se prezintă în cele mai bune condiții. Președintele CJ i-a dat dreptate acestuia și a precizat că trebuie făcute investiții acolo.

„Îmi cer iertare clujenilor; într-adevăr muzeul nu este într-o stare așa cum ne-am dori. Am avut un impediment în a investi în ultimii ani pentru că au fost multe procese. Între timp le-a am câștigat pe toate, am avut colegi care s-au luptat până la capăt, iar acum putem să investim. În acest moment avem o problemă de resurse financiare, să vedem dacă putem aloca bani. Până acum am oprit investițiile, pentru că riscam să pierdem muzeul”, a declarat Tișe.

Liderul CJ Cluj mai susține că instituția are proprietate deplină și speră să nu mai apară și alte procese. „Ne gândim să alocăm o sumă de bani ca să putem să renovăm ce e de renovat și poate reușim să impulsionăm puțin și managerul de acolo să fie mai activ. Trebuie să facem investiții în acest muzeu. Este o bulină neagră pentru că n-am reușit să investim, dar a fost dificil fiind un imobil revendicat”, a spus Tișe.

În iulie 2019, CJ Cluj a câștigat procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, instanța dispunând înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile din cadrul complexului muzeal.

Demersurile de revendicare a domeniului din Ciucea, strâns legat de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, au început în 2005, când urmașii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulității absolute a donației făcute de aceasta în favoarea statului român, implicit obținerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri și, respectiv, despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură.

Comenteaza