Ce se termină anul acesta din lucrările la parcurile Tetarom. Vezi unde va fi deschis un nou parc industrial în Cluj

Ce se termină anul acesta din lucrările la parcurile Tetarom. Vezi unde va fi deschis un nou parc industrial în Cluj
Parcurile industriale ale Clujului vor merge mai departe, a anunţat, miercuri, Alin Tişe, noul preşedinte al forului administrativ clujean.

Primul proiect la care s-a referit Tişe a fost cel de extindere a parcului industrial Tetarom I, de pe Tăietura Turcului. „Aici avem un proiect european pe axa Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), de extindere a clădirilor şi infrastructurii, de 69 de milioane de lei, iar peste 90% din obiectivele de acolo sunt construite deja.

Cele trei imobile care sunt gata, hala de depozitare, sediul de birouri, incubatorul de afaceri şi sediul administrativ. Mai e de amenajat o cale de acces spre cele trei obiective. CJ va preda aceste trei clădiri către Tetarom pentru a putea fi populate cu societăţi comerciale. Practic până în luna august proiectul pe PIDU va fi gata", a explicat noul şef al administraţiei judeţene.

Zona Tetarom I se confruntă însă cu alunecări de teren, care vor trebui rezolvate, în etape, tot de către CJ. „În momentul de faţă în urma unei expertize făcute se lucrează la diminuarea efectelor alunecărilor de teren, în sensul că Hidroconstrucţia deja eliberează terenul din deal pentru ca să nu mai fie presiune aşa de mare pe parcul industrial, dealul venind înspre cele trei construcţii, deci aici termenul este august anul acesta pentru a se finaliza această primă etapă.

A doua fază pe care am decis-o şi unde sunt necesare resurse financiare este cea în care Universitatea Tehnică va executa o expertiză tehnică pentru a da soluţia de stabilizare definitivă a versantului.

În anul acesta nu există bani în buget pentru această lucrare, în schimb există resursele pentru prima etapă, aceea de excavare şi de drenare a apelor pluviale. După ce vom avea experetiza, CJ va aloca bani poate chiar din acest an, printr-o rectificare bugetară, dacă se impun lucrări de urgenţă, şi la această etapă a doua", a declarat Alin Tişe.

Preşedintele forului judeţean a mai afirmat că au fost începute demersurile pentru realizarea unui nou parc industrial, Tetarom V, într-o zonă monoindustrială, Câmpia Turzii, care a avut de suferit de pe urma restrângerii drastice a activităţii combinatului metalurgic.

„Astăzi am dat sarcina colegilor mei şi Tetaromului să înceapă procedurile pentru demararea unui Tetarom V în zona Câmpia Turzii şi Luna, pe un teren oferit de primăria comunei Luna. Domnul director de la Tetarom cred că a şi luat deja legătura cu primarii de acolo; e vorba de un teren în vecinătatea autostrăzii, care nu necesită mari investiţii în infrastructură, în utilităţi. Este vorba de un teren de circa 40-50 ha", spune Tişe.

CJ Cluj a pierdut la sfârştiul anului trecut o finanţare europeană pentru un alt parc industrial, Tetarom IV, din Feleacu, şi a fost nevoit să redimensioneze acest parc şi să-l facă din resurse proprii.

Tişe a anunţat că în acest an va fi gata prima etapă a Tetarom IV: „Am dispus să se facă trei lucruri acolo, o hală pentru întreprinderi mici şi mijlocii, un drum de acces la această hală şi o staţie pentru energie astfel încât în prima etapă, să se facă poată folosi această construcţie.

În etapa a doua, în funcţie de resursele financiare pe care le vom avea, vom continua cu celelalte lucrări din parcul Tetarom IV, conform proiectului tehnic. Există interes pentru acest parc pentru că este în apropierea centurii de Est a Clujului".

Tişe a ţinut să precizeze jurnaliştilor, la prima sa conferinţă de presă din noul mandat, că nu este de competenţa lui să cerceteze ce au făcut ceilalţi preşedinţi ai instituţiei care s-au perindat la conducere în ultimii patru ani.

„Nu sunt preocupat de ce s-a întâmplat înainte de a veni eu aici. E treaba altor instituţii dacă există probleme de altă natură. Eu nu mă ocup aici de anchete, eu mă ocup strict de administraţie publică", a conchis preşedintele liberal al CJ Cluj.

Comenteaza