Ce spune primarul din Baciu despre parcări, locuri de joacă, grădiniţă, iluminat INTERVIU

Ce spune primarul din Baciu despre parcări, locuri de joacă, grădiniţă, iluminat  INTERVIU
ZIUA de CLUJ continuă dialogul cu primarul din Baciu, Florin Mureşan, despre mandatul care se încheie în iunie şi despre cele mai urgente probleme legate de administrarea comunei.

Reporter: Domnule primar, la o dezbatere publică pe care aţi organizat-o recent, unii cetăţeni au întrebat de ce nu au fost accesate fonduri europene mai multe?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Noi nu putem depune cereri decât pentru finanţările care sunt deschise. Dacă nu sunt finanţări pentru canalizare, nu putem depune chiar dacă vrem. Pe de altă parte sunt foarte multe activităţi care nu se văd şi care necesită timp şi bani. Vă dau câteva exemple. Ridicările topografice şi întăbulările, pentru primărie, şcoli, grădiniţă, drumuri, care ne-au costat destul de mult. Aceasta este o cerinţă obligatorie pentru a putea depune un proiect pe fonduri europene.

Reporter: Locuitorii comunei ar avea nevoie de mai multe parcuri de joacă pentru copii. Ce le răspundeţi?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Chiar în aceste zile am semnat autorizaţia de construire pentru un parc de joacă pentru copii în cartierul Tineretului, inclusiv cu drum de acces auto şi pietonal, într-o zonă în care oamenii au mare nevoie de aşa ceva.

Reporter: Oamenii se plâng că nu există suficiente locuri de parcare şi că sunt nevoiţi să îşi lase maşinile pe domeniul public. Ce face primăria?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Din păcate în trecut s-au dat autorizaţii de construire fără să se ţină cont de problema parcărilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii. Într-adevăr în unele zone oamenii parchează pe drumurile localităţii Baciu, pentru că nu au unde. Primăria este prinsă la mijloc între constructori şi cetăţeni. Nouă ni se cere să amenajăm parcări, dar primăria nu are terenuri disponibile.

Reporter: În proiectul de buget pe 2016 aveţi alocaţi bani pentru construcţia unei grădiniţe. Când va fi gata?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Am primit deja o ofertă pentru proiectul creşei şi grădiniţei. Sperăm ca până în iunie să înceapă lucrările şi să fie gata până în toamnă.

Reporter: O sumă consistentă din bugetul primăriei a fost alocată pentru iluminatul public. Aţi făcut şi ceva investiţii sau doar plătiţi energia electrică consumată?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Pe străzile principale am început schimbarea lămpilor clasice cu lămpi cu leduri, cu o eficienţă mult mai mare. Avem o reducere a consumului de curent cu 30 la sută. Lămpile au fost schimbate deja pe strada Magnoliei şi acum se lucrează la cele de pe strada Trandafirilor.

Reporter: Comuna Baciu are circa 15.000 de locuitori, un fel de Floreşti mai mic. Au venit aici şi foarte mulţi tineri, adaptaţi la noile tehnologii de comunicare. Aveţi un dialog cu ei şi on-line?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Avem un site al primăriei Baciu interactiv, www.primaria-baciu.ro. Oamenii pot să-şi plătească taxele locale, în acelaşi timp pot să consulte hotărârile consiliului local. Tot aici găsesc o prezentare a principalelor obiective ale celor şapte sate componente dar şi strategia de dezvoltare a comunei. Suntem receptivi la sugestii, dar din păcate încă bugetul este destul de mic în comparaţie cu nevoile localităţilor comunei.

Reporter: Cum sunt condiţiile de transport public pentru locuitorii din Baciu care călătoresc zilnic spre Cluj-Napoca?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: Eu sunt bucuros că am reuşit să rezolvăm transportul metropolitan în localităţile comunei. Acum circulă maşinile de oraş ale Companiei de Transport Public (CTP) Cluj, condiţiile sunt bune iar cetăţenii sunt foarte mulţumiţi.

Reporter: Zona rurală a României suferă din cauza slabei finanţări a activităţilor sportive. Care este situaţia în Baciu?

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu: În acest mandat am reuşit să realizăm la şcoala gimnazială din Baciu o sală de sport care a fost terminată în anul 2015 unde avem mai multe activităţi sportive. Circa 100 de copii s-au înscris la un club de lupte libere iar 50 dintre ei au fost selecţionaţi şi avem cereri pentru înfiinţarea unui club de box. Tot aici, în curtea şcolii am făcut un teren sintetic cu nocturnă, care a fost finalizat în anul 2014 şi unde se poate juca fotbal, handbal, tenis şi alte sporturi. De asemenea aşteptăm să înfiinţăm în comună echipa de fotbal Partizan Baciu.

 

 

Comenteaza