Ce spune șeful județului Cluj despre veșnica problemă a deszăpezirii: „La începutul iernii toți spun că sunt pregătiți”

Ce spune șeful județului Cluj despre veșnica problemă a deszăpezirii: „La începutul iernii toți spun că sunt pregătiți”
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Tot mai mulți clujeni s-au plâns de faptul că utilajele de deszăpezire nu au intervenit pe unele drumuri din județ, după ninsorile din ultimele zile.

Consilierii județeni Horia Chirteș (PSD) și Adela Dehenes (USR) au „ridicat”, la finalul ședinței ordinare a CJ Cluj, de joi, problema deszăpezirii de pe mai multe drumuri din județ. Alin Tișe, liderul forului administrativ județean, a încercat să explice ce se întâmplă.

„După cum știți, în fiecare an, atunci când începe iarna, toate firmele spun că au capacitatea, pregătirea, numărul de personal și că sunt pregătite să intervină. Dar, la fel de bine ca mine, știți că aproape de fiecare dată se întâmplă câte o surpriză și aceștia nu fac față.

Ce putem face noi este să urmărim îndeaproape contractul, la fel ca în anii trecuți, iar acolo unde știm că sunt firmele deficitare să aplicăm penalități și să le cerem înainte de reziliere să respecte întocmai contractul. Noi trebuie să-i sprijinim cât putem de mult cu utilajele noastre din dotare și cu tot ce ține de Consiliul Județean.

Mi-ar plăcea să cred că nu vor fi probleme, dar experiența de ani de zile îmi spune că vom avea probleme din nou. Depinde foarte mulți factori, de cantitatea zăpezii, de timpul în care cade ș.a.m.d. Așa cum s-a licitat, și criteriile pe care noi le-am cerut a fi îndeplinite, ele sunt corecte”, a afirmat Tișe.

Președintele Consiliului Județean a comparat situația cu aceea din cazul inundațiilor, unde și acolo se fac pregătiri pentru un anumit debit de apă, într-o perioadă de timp, iar dacă aceste coordonate sunt depășite, duc la anumite blocaje.

„Noi ne-am luat măsurile pe care le-am putut lua prin licitații, prin proceduri sau verificarea utilajelor, dar sunt realist și nu exclud că s-ar putea întâmpla ca pe anumite sectoare, la anumite momente de căderi masive de zăpadă, să putem avea probleme un număr de ore sau un timp până vom debloca. Blocajul total nu există, suntem pregătiți pentru asta. Problema este cât de repede acționăm pentru a debloca un drum”, a explicat Alin Tișe.

Comenteaza