Ce sumă imensă de bani a pierdut România de la UE. Se putea construi o autostradă cu aceşti bani

Ce sumă imensă de bani a pierdut România de la UE. Se putea construi o autostradă cu aceşti bani
Analistul de politici publice Sorin Ioniţă, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Expert Forum, a făcut o radiografie a "catastrofei absorbţiei" de către România a fondurilor de la Uniunea Europeană.

"În primii 7 ani în UE România a lăsat pe masă necheltuiţi aproape 4 miliarde euro din cât i s-a dat, adică peste 20%. Un euro din cinci nu l-am putut folosi, deşi perioada de cheltuire a fost lungită şi a ajuns de fapt la 10 ani", susţine preşedintele Expert Forum (EFOR) pe blogul său.

Sorin Ioniţă arată că România putea să construiască mult mai mult pe banii care îi reveneau de la forul European. "Cel mai prost cheltuitor a fost desigur Ministerul Transporturilor, care a abandonat 25% din suma primită, dar nici Ministerul Mediului nu stă mult mai bine. Cu alte cuvinte, nu ne interesează să facem infrastructura mare pe bani UE", a punctat analistul.
Sorin Ioniţă afirmă că din acei bani pierduţi, circa 4 miliarde, se putea construi o autostradă şi cere o dezbatere pe ce ar trebui învăţat din acest eşec.

"Cifrele sunt oficiale la sfârşit de ianuarie 2017, când se promisese de guvern o situaţie finală. Însă m-am săturat să aştept să tot tragă ei de timp, cred că trebuie să pornim acum o dezbatere pe ce e de învăţat din pierderea celor 4 miliarde - preţul unei autostrăzi", spune preşedintele EFOR.

Sorin Ioniţă aminteşte şi de faptul că în această perioadă, au fost şi suspendate anumite alocări de fonduri din partea UE.

"De asemenea, cea mai proastă calitate a cheltuirii a fost la banii soft, adică resurse umane, adică traininguri şi alte vrăjeli sindicale, unde s-a mers atât de prost încât plăţile au fost suspendate din când în când ca avertisment, de unde şi rata mică de absorbţie. Suntem campioni în Europa la asta: n-am reuşit să ne cheltuim banii nici pe traininguri şi recalificări, deşi aici nu trebuie nici studii de fezabilitate, nici avize de mediu", este de părere analistul Expert Forum.

 

 

Comenteaza