Cea mai importantă investiţie din Cluj stă blocată. Nu banii sunt problema

Cea mai importantă investiţie din Cluj stă blocată. Nu banii sunt problema
Deşi a început ambiţios, cu o finanţare de peste 255.000.000 de lei (57 de milioane de euro), proiectul Sistemului Integrat pentru Managementul Deşeurilor s-a poticnit de-a binelea.

14 contracte urmau să fie atribuite în cadrul proiectului pentru Managementul Integrat al Deşeurilor, cu valori ce variază între 1,6 milioane de lei şi 130 de milioane de lei, în funcţie de serviciile solicitate. Pentru contractele de lucrări (privind construcţia centrului de depozitare, execuţia staţiilor de transfer sau închiderea rampelor neconforme), sumele alocate sunt semnificativ mai mari faţă de cele prevăzute în contractele pentru funizarea unor echipamente sau în cele de consultanţă. Finanţarea nerambursabilă acordată prin POS Mediu pentru acest proiect se ridică la peste 190 de milioane de lei. Numai că deşi finanţarea a existat încă de la demararea proiectului, procedura de implementare s-a blocat în cele mai importante puncte.

Depozitarea deşeurilor într-un centru ecologic care să deservească întreg judeţul Cluj, colectarea selectivă şi transportul unitar, sunt principalele obiective prevăzute în proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor" pe care administraţia judeţeană avea sarcina de-al fi implemntat şi finalizat deja.

Investiţia generoasă, evaluată la un total de 255.354.025 de lei, a debutat acum mai bine de doi ani, însă, din păcate la acest moment, cele mai importante contracte sunt blocate. Reprezentanţii Consiliului Judeţean promit că fac tot ceea ce este posibil pentru a reporni lucrările la centrul de depozitare - cel mai important obiectiv din cadrul acestui proiect, angajat la preţul de peste 107 de milioane de lei - însă decomadată se mai poartă negocieri. „Aşa cum se ştie, societatea Confort, care era liderul consorţiului care a câştigat acest contract, a intrat în procedură de insolvenţă. Chiar astăzi (ieri - n.red), am avut o serie de negocieri şi în principiu am convenit cu partenerii din consorţiu, firma Atzwanger SPA, să ducă mai departe lucrarea. Mai este nevoie să ajungem la o înţelegere cu privire la termenul de finalizare a lucrărilor", a explicat şeful Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean, Mariana Raţiu. În mod normal, lucrările la centrul de depozitare urmau să se finalizeze în această vară, însă cel mai probabil, termenul va fi prelungit cu minim 9 luni. Mai grav este că firma Confort a mai câştigat un contract important din acest proiect, cel privind construcţia rampelor de transfer din Mihai Viteazu, Dej şi Gherla (contract adjudecat la suma de 14,4 miloioane de lei). „La licitaţia pentru acest contract, firma Confort a partcipat pe cont propriu, aşa încât, din păcate, nu putem merge mai departe cu lucrările. Aşteptăm să vedem la ce concluzie ajunge banca împreună cu lichidatorul în privinţa acestui contract. Dacă denunţă contractul, atunci noi putem face o reevaluare a lucrărilor care au rămas de executat, pentru ca ulterior să putem organiza o nouă licitaţie şi să angajăm un nou constructor. Va mai dura ceva timp, dar nu avem altă soluţie, din păcate", a spus Mariana Raţiu.

Un alt contract important care a fost întors din drum (evaluat la aproape 20 de milioane de lei), este cel privind închiderea şi ecologizarea a cinci depozite de deşeuri urbane, neconforme, din Dej, Gherla, Huedin, Turda şi Câmpia Turzii. „Din păcate, va trebui să reluăm licitaţia, pentru că proiectantul angajat de Minister (consorţiul Kocks - Enviroplan - EPEM - Romair), a comis nişte erori în listele de cantităţi. După ce va fi reglată situaţia, vom putea relua procedura de licitaţie. Nu cred că va dura mai mult de zece zile", a apreciat Raţiu. În acestă licitaţie ar fi trebuit introdusă, în mod normal, şi groapa de la Pata Rât, însă, pentru că acolo s-au depăşit cu mult cantităţile de deşeuri prevăzute în proiectul iniţial, se impune ca lucrarea să fie tratată separat. Raţiu a explicat că problemele sunt cu atât mai grave cu cât operatorii de salubritate continuă să depoziteze gunoiul în afara limitei gropii de la Pata Rât. "O situaţie va fi trimisă şi la Primărie, în sensul acesta. Pentru toate cantităţile de deşeuri care depăşesc aria gropii de la Pata Rât, obligaţia de ecologizare va reveni fie în sarcina municipiului fie în sarcina operatorului de salubritate", a explicat directorul de investiţii al Consiliului Judeţean. Chiar dacă bate pasul pe loc, proiectul "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor", mai are destule contracte de scos la bătaie, pe lângă cele de servicii, care au fost deja atribuite.

Situaţia contractelor din proiectul de gestionare a deşeurilor:


1. Asistenţă Tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului "SMID din Judeţul Cluj (1.335.449 lei) - contract atribuit
2. Asistenţă tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări aferente "SMID din Judeţul Cluj (2.822.550 lei) - contract atribuit
3. Servicii de publicitate şi campanie de informare şi conştientizare (697.773 lei) - contract atribuit
4. Auditul proiectului (80.000 lei) - contract atribuit
5. Asistenta tehnica din partea proiectantului (403.680) - contract atribuit
6. Verificarea proiectului - (42.000 lei) - contract atribuit
7. Echipamente pentru colectarea deşeurilor (14.752.514 lei) - urmează să fie atribuit
- achizitionarea a 7.820 bucati recipienti de colectare a deşeurilor cu capacitatea de 1.100 l;
- achizitionarea 21.000 bucati unitati de compostare individuala;
- achizitionarea a 46 bucati containere metalice cu capacitatea de 15 mc.
8. Echipamente pentru colectarea deşeurilor( 4.272.259 lei) - urmează să fie atribuit
- achizitionarea a 7.820 bucati recipienti de colectare a deşeurilor cu capacitatea de 1.100 l;
- achizitionarea 21.000 bucati unitati de compostare individuala;
- achizitionarea a 46 bucati containere metalice cu capacitatea de 15 mc.
9. Construcţia CMID - depozit, staţia de sortare, staţia de tratare mecano-biologică (107.536.011 lei) - atribuit dar incert
10. Construcţia drumului de acces la CMID (2.729.946 lei) - urmează să fie atribuit
11. Construcţia drumurilor de acces la staţiile de transfer (1.963.885 lei) - urmează să fie atribuit
12. Inchiderea si ecologizarea a 5 depozite de deseuri urbane neconforme din judetul Cluj respectiv Dej, Gherla, Huedin, Turda, Cămpia Turzii"
(20.898.273 lei), urmează să fie atribuit)
13. Inchiderea si ecologizarea depozitului de deseuri urbane neconform Pata Rât din judetul Cluj (30.515.220 lei ) urmează să fie atribuit
14. Construire 3 staţii de transfer (14.436.478 lei) - atribuit dar incert, cel mai probabil va mai fi licitat o dată.

 

Etichete
Comenteaza