Ceartă pe bugetele societăţilor de stat ale Clujului

Ceartă pe bugetele societăţilor de stat ale Clujului
Bugetele regiilor şi societăţilor comerciale din subordinea Consiliului Judeţean au fost secretizate pe motiv că ar fi „confidenţiale", acuză reprezentanţii PDL.

Nu există nici un motiv pentru ca nişte regii şi societăţi care sunt finanţate din banul public să invoce confidenţialitate când vine vorba despre propriilor bugete, a atras atenţia reprezentantul PDL, Horaţiu Cătărig. El a acuzat că nici un coleg de-al său nu a avut acces la notele de fundamentare care au stat la baza aprobării bugetelor acestor regii. Cu doar o zi înainte de adoptarea bugetelor, consilierii opoziţiei au primit o simplă foaie în care erau prezentate, sumar, nişte cifre. În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, i-a amintit lui Cătătrig că şi PDL are oameni plasaţi în CA-urile acestor regii şi că toţi colegii săi ar trebui să fie la curent cu orice cheltuială.

Consiliul Judeţean Cluj are în subordine mai multe regii şi societăţi comerciale: societatea Tetarom, societatea Agro Transilvania, societatea de Pază şi Protecţie, societatea Clujana, societatea Univers T, Compania de Apă Someş, societatea Cluj Arena, regia Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene. În mare parte, cheltuielile de investiţii ale acestor regii şi societăţi sunt finanţate din bugetul administraţiei judeţene.

Consilierii judeţeni PDL spun că nu au avut acces la notele de fundamentare şi la anexele care au stat la baza aprobării bugetelor acestor societăţi şi regii, pe motiv că acestea trebuie să beneficieze de confidenţialitate. „Eu nu înţeleg această confidenţialitate pe bani publici. Ni s-a oferit argumentul că există riscul ca operatorii privaţi să afle aceste date şi că aşa s-ar putea compromite activitatea regiilor noastre, că ar afla concurenţii nu ştiu ce informaţii. N-am înţeles cum poate fi posibil aşa ceva. De exemplu, Compania de Apă are monopol pe două judeţe (Cluj şi Sălaj - n.red), nu văd care este rostul confidenţialităţii aici", a subliniat consilierul PDL Horaţiu Cătărig.

El a atras atenţia că toţi colegii săi au fost puşi în situaţia de a vota aceste bugete fără a fi informaţi în prealabil. Cătărig este parte din comisia de buget-finanţe a Consiliului Judeţean şi admite că ar fi putut să-i informeze pe colegii săi, însă, susţine el, timpul pe care l-a avut la dispoziţie a fost prea scurt. „Noi am primit o foaie A4 în care erau prezentate sumar bugetul pe capitole. Nu exista nici o cheltuială defalcată. Ulterior, la comisie, am făcut o solicitare şi am primit notele de fundamentare cu doar o zi înainte de şedinţă. Nu am avut când să mă mai consult cu colegii. Era normal ca ei să pună întrebări în şedinţă despre cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Reprezentanţii USL le-au reproşat că nu s-au consultat cu mine, pentru că eu am fost în comisia de buget-finanţe. Dar cum puteau să voteze întrebându-mă pe mine despre fiecare cheltuială dintr-un buget de 70 de milione de lei? Ei aveau dreptul să primească dinainte notele de fundamentare care au stat la baza acestor bugete. Aşa era normal, mai ales că se fac tot felul de cheltuieli, de multe ori nejusitificate", a spus Cătărig.

Există capitolul de achiziţii, la fiecare regie şi societate în parte, iar de regulă, noii directori ai acestor structuri vin cu planuri diferite. „Se cumpără maşini, utilaje şi alte cele. Trebuie să ştim pe ce se duc banii, dacă se respectă, listele de cheltuieli anterioare, dacă nu se fac alt achiziţii nejustificate. De pildă, la Regia de Drumuri s-a venit şi anul acesta cu aceeaşi listă de utilaje pe care a prezentat-o anul trecut fostul director. Nu înţeleg de ce nu s-a făcut această achiziţie, dacă tot a fost programată? De ce se merge în continuare pe închiriere de utliaje?", a spus Cătărig.
El a arătat de asemenea că fondul de salarizare a crescut nejustificat de mult la unele regii şi societăţi pentru că s-au făcut foarte multe angajări. Regia de Administrare a fost nominalizată în sensul acesta. Directorul acestei regii, Liviu Bota recunoaşte că s-au făcut angajări, însă, spune el, „erau necesare". „Fondul de salarizare a crescut cu 18%, dar aceste angajări se impuneau. Bugetul general, însă, nu a crescut", a ţinut să precizeze Bota. El a explicat că nu are nimic de ascuns şi că a prezentat la Consiliul Judeţean mai multe variante de buget, până la momentul în care s-a ajuns la o convenţie. „Am rămas cu 36,7 milioane de lei pentru întreţinere şi funcţionare şi cu 15 milioane de lei pentru investiţii. Sigur, sper ca pe parcursul anului să mai primim ceava, mai ales că Aeroportul va lua un împrumut şi atunci bugetul Consiliului Judeţean nu va mai fi atât de strâmtorat. Eu nu am cerut să fie bugetul secretizat. Nu ştiu ce au făcut cei de la Consiliul Judeâţean", a spus Bota.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu (PSD), spune că bugetele s-au discutat în comisiile de specialitate şi că reprezentanţii PDL aveau de unde se informa, dacă îşi doreau acest lucru. Mai mult, Oleleu i-a reamintit lui Cătărig că şi PDL are oameni plătiţi în Consiliile de Administraţie ale acestor regii şi societăţi comerciale: „Înainte de a ajunge pe masa noastră, bugetele s-au discutat în Consilii de Administraţie. PDL are reprezentanţi în aceste Consilii. Ce fac acolo dacă nu sunt în stare să-şi informeze colegii despre fiecare cheltuială în parte?".

Comenteaza