News alert Video Foto Cel mai mare buget din istoria Clujului, APROBAT!

Cel mai mare buget din istoria Clujului, APROBAT!

După o oră de prezentare și alte aproae două de dezbatere, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat proiectul de buget al orașului pentru 2023. Este vorba despre peste 3 miliarde de lei, cea mai mare sumă din istoria urbei.

Valoarea generală a bugetului pentru 2023 este de 618 milioane de euro, din care 132 milioane de euro bani pentru metrou prin contractul semnat. Secțiunea de funcționare este în valoare de 286 milioane de euro. Veniturile proprii însumează 238 milioane euro. Astfel, bugetul total al Clujului (incluzând metorul) crește cu 49,94% față de anul trecut (buget local Cluj-Napoca 2022), iar fără metrou crește cu 18%.

Potrivit datelor prezentate, 39,7% din banii bugetul pentru dezvoltare merg către metrou, 17% se alocă infrastructurii rutiere, pentru „cultură, recreere și religie” se alocă 14,7%, pentru „locuință, servicii și dezvoltare publică 10,95%, iar în învățământ se investește 8,3%. Legat de metrou, 132 de milioane de euro merg pe exproprieri și avans la firma care va câștiga licitația și proiectare.

Un număr de 21 de proiecte trebuie finalizare în 2023. Alte 18 proiecte vor fi demarate în 2023. Nu în ultimul rând, sunt 40 de proiecte multianuale. Edilul a anunțat și 9 proiecte complet noi pentru 2023. Anul acesta, vor fi continuate și 22 de politici publice.

Edilul Emil Boc a mulțumim celor 27 de consilieri locali pentru amendamentele depuse, în special celor de la USR și PSD, dar și societății civile și ONG-urilor. Dintre acestea, primarul a punctat nevoia unui  centru pentru persoane cu adicții (amendament depus de USR), care se dorește finalizat în următorii 3-4 ani, și care a fost inclus în buget. Alte sunt regăsite deja în proiectul de buget și câteva vor fi reținute de către municipalitate și finanțate în anii următori. 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza