Cel mai mare parc al Clujului costă 4,9 milioane de euro. Boc vrea bani de la UE + Proiecte pentru Feroviarilor, Armătura şi Între Lacuri

Cel mai mare parc al Clujului costă 4,9 milioane de euro. Boc vrea bani de la UE + Proiecte pentru Feroviarilor, Armătura şi Între Lacuri

Parcul Central are 13 hectare, iar Parcul Feroviarilor 5 hectare. Primăria Cluj-Napoca pregăteşte amenjarea zonei verzi şi de agrement "Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor, pe o suprafaţă de peste 21 de hectare, în zona Bulevardului Muncii.  

Costurile proiectului se ridică la 22.861.202, 23 lei (aprox. 4,9 milioane de euro), iar municipalitatea ar dori să acceseze fonduri europene pentru realizarea parcului. În acest sens, pe masa consilierilor locali va ajunge, în şedinţa de miercuri, 19 decembrie 2018, un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv, în vederea atragerii de fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2. Contribuţia Primăriei Cluj-Napoca ar urma să fie de doar 2%. 

Intervenţii propuse:

- platanţii cu rol de protecţie şi stabilizare în zonele degradate - arbori, arbuşti

- plantaţii cu rol decorativ - arbori, arbuşti gazon

- alei pietruite

- alei pavate

- pod, podeţe, punţi pietonale

- drenaje pentru stabilizarea terenului 

- clădiri administrative

- parcări

- branşamente la utilităţi 

- iluminat nocturn 

- sisteme de supraveghere video

- facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi

- împrejmuirea terenului -

- bănci, coşuri de gunoi, parcări pentru biciclete, staţii de încărcare biciclete şi trotinete electrice, tiroliană 

Conform proiectului HCL, durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, iar durata de implementare generală a proiectului, cu toate activităţile suport (achiziţii, publicitate, etc.) este de 36 de luni de la începerea implementării proiectului. Terenul în suprafaţă de 213.000 mp urmează să fie introdus în intravilanul oraşului printr-un proiect HCL propus spre aprobare tot în cadrul şedinţei forului administrativ local din 19 dedembrie 2018. 

Parcul Feroviarilor, amenajat de arhitectul ce redeseanză Turnul Pompierilor

Parcului Feroviarilor, al doilea mare parc din Cluj-Napoca (5,4 ha), va fi modernizat după planurile realizate de o echipă coordonată de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câștigat și concursul de soluţii pentru modernizarea pentru Turnul Pompierilor. 

”Am gândit proiectul plecând de la Someș, pe care l-am considerat axa ecologică a parcului. Am dorit o renaturare a acestui spațiu. Am păstrat cât am putut din vegetația existentă. Traversele șinelor pe care le-am găsit se vor reutiliza în diverse zone ale parcului”, a explicat Rusu. Echipa sa a propus un spațiu de evenimente rotund, două mici eleștee, unde se va aduna apa pluvială, iar singura facilitate pentru sport este constituită de spațiul pentru exerciții fizice. Va exista, de asemenea, un loc de joacă pentru copii. Într-o fază ulterioară a proiectului, parcul ar urma să fie legat prin două poduri de malul Someșului dinspre strada Decebal. Locul I este beneficiarul contractului de proiectare cu valoare estimată la 555.450 lei (fără TVA). Mai multe detalii AICI! 

Parcurile Rozelor şi Armătura, incluse în masterplanul pentru Someş 

Spaniolii de la casa de arhitectură Practica, cei care realizează masterplanul pentru reamenajarea malurilor Someşului, au prezentat recent modificările gândite pentru Parcurile Rozelor şi Armătura. Mai multe detalii AICI!

Parcul Rozelor. Partea de lângă apă va deveni accesibilă populaţiei, prin intervenţii în topografia zonei şi îndepărtarea gardurilor existente. Vor fi amenajate alei de promenade şi piste de biciclete, dar şi un pod pietonal spre Grigorescu (legătură cu parcul 1 Decembrie).

Parcul Armătura. Vorbim despre o oază verde şi sălbatică, cu acces dificil la apă, situată în zona industrială a oraşului. Ieşită complet din mentalul clujenilor. Festivalurile Jazz in the Park şi Someş Delivery au reuşit, recent, să o aducă în atenţia publicului organizând câte un weekend de activităţi şi intervenţii de mobilier urban temporar în zonă. Şi cei de la Practica au planuri mari pentru acest parc pe mal de Someş: vor să “redeseneze” în totalitate malurile şi să le transforme în locuri de “loisir” pentru public, însă propun şi un pod spre strada Nădăşel şi reamenajarea malurilor pârâului Nadăş.

Parc Între Lacuri cu  8,8 milioane de lei

Este vorba despre Parcul Între Lacuri, aflat în apropiere de strada Aurel Vlaicu și lângă fabrica Fujikura. Noul parc va avea aproape 10 hectare şi are parte deja de proiect, realizat de arhitecții de la Planwerk. Ideea amenajării parcului a apărut în cadrul programului de bugetare participativă. Costurile sunt estimate la 8,8 milioane de lei, iar banii vor veni de la bugetul local. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza